tisdag 2 juni 2009

Gasattack mot skolflickor i Afghanistan

Talibanernas våld mot kvinnor och flickor i Afghanistan och Pakistan fortsätter. Aftonbladet har här en artikel om en flickskola som utsatts för en gasattack av talibanerna, som inte skyr några medel för att hindra flickor från att gå i skolan.

En av de 80 elever som kollapsade var den 11-åriga Tahira som kände en obehaglig lukt, fick en sprängande huvudvärk och sedan föll ihop för att vakna på ett sjukhus med en kanyl i handen. Det är den tredje gasattacken utförd av talibanerna på kort tid, som också brukar kasta syra i flickors ansikten. "Nattbrev" är deras vanligaste sätt att stänga ned skolor - ett brev fastspikat på dörren som lärare och elever ser när de anländer på morgonen, med texter som: ”Stängs inte skolan med omedelbar verkan kommer den och lärarna att attackeras”

Varken de fredsbevarande styrkorna eller den lokala polisen har möjlighet att beskydda flickorna.

Aftonbladet skriver i slutet av artikeln:

"I ett av hotbreven på en skola löd texten ”Om vi nu dödar skolflickor bör ni inte vara förvånade”.

11-åriga Tahira tänker återvända till sin skola. Trots gasattacken.

– Men jag kommer att vara rädd.

– Tänk om vi dör."


Talibanernas förtryck av befolkningen i allmänhet, men av flickor och kvinnor i synnerhet - är en av de mest vidriga företeelserna i vår värld. Talibanerna måste besegras, och dessa flickor måste räddas. Omvärlden kan inte låta dem lämnas åt sitt öde - och Europa och NATO bör satsa större resurser på att hjälpa USA att vinna kriget, och att hjälpa det afghanska folket till ett värdigt liv - utan rädsla för talibaner.

En film som varmt rekommenderas och som ger en god inblick i flickors svåra situation under talibanerna är filmen "Buddha föll av skam" från 2007, som handlar om den blott sexåriga flickan Baktay i Afghanistan, vars enda önskan är att få gå i skolan för att lära sig läsa roliga historier - vilket förhindras när hon på väg till flickskolan stoppas av ett gäng talibanpojkar. Hon är dock en tapper flicka med ett stort mod och en stark vilja - men inser så småningom att det enda sättet att undslippa talibanpojkarnas alltför verklighetstrogna terrorlekar är att ge upp.

Se även tidigare inlägg:

Pakistans krig mot talibanerna 20090523

Stora förbättringar för kvinnor i Afghanistan 20090520

Inga kommentarer: