onsdag 3 juni 2009

Obama samtalar om islam med Saudiarabiens kung Abdullah

President Obama har åkt till Saudiarabien där han samtalat med kung Abdullah om islam - en försmak av det stora tal han ska hålla i Kairo imorgon i sin ambition att skriva ett nytt kapitel i relationen mellan väst och muslimvärlden.

"I thought it was very important to come to the place where Islam began and to seek his majesty's counsel," förklarade Obama.

Kung Abdullah var heller inte sparsam med sina egna komplimanger över Obama och gav honom the King Abdul Aziz Order of Merit, en jättelik medaljong i en tjock guldkedja, och förklarade:

"Those are only given to the very few friends of the king, and you are certainly one of those,"

"Goodness gracious," svarade Obama när smycket visades upp. "That's something there. I consider the king's friendship a great blessing, and I am very appreciative that he would bestow this honor on me during this visit."

Här är ett filmklipp när Obama anländer till Saudiarabien:



Än så länge handlar det i första hand om vänskapsgester, och vilka konkreta steg som ska tas för samarbete, försoning och gemensamma framtidsplaner återstår att se. Somliga saker indikerar dock att Obama anser att fredsprocessen mellan Israel och palestinierna är en nyckel för att skapa goda relationer också med arabvärlden. Och det råder förstås ingen tvekan om att arabvärlden gärna skulle se USA pressa Israel hårdare i frågan. Vad Obama i sådana fall bör komma ihåg i sammanhanget är att arabvärldens antipati mot Israel inte är grundad i Israel-Palestina-konflikten - utan har en mycket djupare såväl teologisk som historisk grund. Palestinakonflikten är en ursäkt för islamisternas avsky mot Israel - inte en förklaring. Vänstergrupper (såväl kommunistiska sådana här i Europa, som kapitalistiska sådana i USA) anser att motståndet mot Israel beror på judisk imperialism - historien bevisar dock att hela den islamiska historien är en historia fylld av antipati mot judarna, och så varit långt innan Israel existerade. Alla muslimer delar inte den synen - och genom historien har judarna förvisso ibland haft det bättre på muslimska områden än på kristna, men att muslimvärldens avsky mot Israel i första hand inte är grundad något som Israel gjort - det bör kommas ihåg. Det ska bli intressant att se ur vilken vinkel Obama framlägger saken i talet i Kairo.

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

På torsdag talar Obama till muslimvärlden från Kairo 20090602

1 kommentar:

Robert sa...

Man kan fråga sig vad Obama gjort för att förtjäna sig av den medaljen? Jag får intrycket av att det enda han gör är att visa sig undernådig och indirekt ber om ursäkt för att USA tidigare stått upp för det de tror på.

Personligen skulle jag kräva betydligt mer handling och inte bara vackra ord innan jag utnämde någon till en av mina bästa vänner.

I nöden prövas vännen säger man ju och det provet har knappast Obama gått igenom än.