söndag 20 september 2009

ACORN:s fall från de politiska höjderna

De senaste dagarna har det rapporterats flitigt om ACORN:s fall från de politiska höjderna. ACORN är en paraply-organisation för community-baserade organisationer i USA som syftar till att hjälpa och representera låg- och mellaninkomsttagare i frågor som rösträtt, säkerhet, sjukvård, boende et c - men som länge kritiserats skarpt av Republikaner för bl a valregistreringsfusk (vilket var en anklagelse som förekom i förra års presidentval).

ACORN har genom åren fått miljontals federala dollar för att hjälpa fattiga och haft nära band till många inom det Demokratiska partiet. Nu har dock två konservativa ungdomar förklädd till en hallick och en prostituerad, med hjälp av en dold kamera avslöjat ett flertal ämbetsmän verskamma inom ACORN med att indirekt gå med på att stödja illegal invandring och barnprostitution - något som fick även Demokraterna i Senaten att förfasas och rösta igenom ett avbrutet regeringssamarbete med organisationen.

MSNBC har här ett inslag om saken:Och här är tre av de videos som de konservativa ungdomarna gjorde, som kom att väcka den uppmärksamhet som ledde till ACORNS fall. Här är ett inslag från San Diego:Och här ett inslag från San Bernadino:Och här ett inslag från New York:ACORN:s problem efter dessa händelser torde bara ha börjat. Att dölja och samarbeta i trafficing och barnprostitution är ingen liten sak - och trots Demokraternas tydliga avståndstagande från dessa saker, så är det svårt att inte tro att detta inte kommer att orsaka problem även för Demokraterna, som väldigt länge varit väldigt knutna till organisationen. I höstas talades det mycket om Obamas relation med ACORN - som te x i detta inslag från CNN:Demokraterna och Obama har förstås ingenting med barnprostitution och trafficing att göra, men helt säkert kommer Republikaner att använda sig av detta för att angripa Demokraterna och Obama, på samma sätt som Demokrater brukar använda sig av NRA - med en viktig skillnad: NRA har inte på långa vägar gjort liknande saker som tydligen mängder av ACORN:s medarbetare gjort.

Inga kommentarer: