fredag 11 september 2009

Guantánamosvensken gripen i Pakistan

Mehdi Ghezali - mer känd som Guantánamosvensken, arresterades 2001 i Pakistan, lämnades över till amerikansk militär och satt därefter som fånge på Guantanamobasen tills 2004, när han släpptes fri och återvände till Sverige. Väl hemma förklarade han att han blivit torterad på Guantanamo, men berättade aldrig vad han gjorde på den pakistanska gränsen 2001. En förklaring Sverige minst sagt förtjänade, eftersom vi förmodligen spenderade flera miljoner på att få honom frisläppt.

Nu har Mehdi Ghezali återigen gripits i Pakistan, tillsammans med två andra svenskar, för misstänkt samröre med Al Qaida. Ghezali och de tre svenskarna har nu förts till Pakistans huvudstad islamabad.

En fråga som vi i Sverige bör ställa oss, är därmed samma fråga som förut: vad i hela världen hade Ghezali i Pakistan att göra?

Den frågan bör förstås utredas. Men om han hade samröre med Al Qaida och inte kan ge en synnerligen trovärdig förklaring på vad han gjorde i Pakistan, så bör inte en ytterligare svensk krona läggas på hans försvar. Höj istället barnbidraget för ensamstående mödrar, eller något liknande - men släng inte skattepengarna på försvar av radikala islamister. En annan fråga som detta föranleder, är inte huvuvida Ghezali torterades på Guantanamo eller ej, utan om han faktiskt inte förtjänade att sitta där?

Det är också konstigt att SÄPO inte haft bättre koll på honom. Kanske visste man att han åkte till Pakistan, men enligt vad jag läst hitills så är det pakistanska myndigheter som upplyst om allt som hänt. Det är i så fall en rejäl miss av SÄPO. Gheazali var (efter sin hemkomst) medlem i en radikal moské i Örebro (där förmodligen också många svensksomalier som spenderat sina pengar på att åka till Somalia för att kriga för islamisterna där, också är medlemmar.) Om SÄPO inte kan ha koll på en fd GITMO-fånge medlem i en radikal svensk moské, hur ska i så fall CIA och USA kunna lita på svenska myndigheter i framtida eventuella dispyter våra länder emellan? Om de inte känner att de kan det, så lär de inte vara lika angelägna om att på vår begäran släppa någon framtida svensk fånge fri.

All skuld bör dock kanske inte läggas på SÄPO - eftersom vi i Sverige har ett såväl akademiskt som politiskt klimat där allt USA gör och gjort betraktas som något dåligt: och säkert fanns det ett politiskt svenskt tryck på att Ghezali skulle få leva ett privat liv i lugn och ro efter sin hemkomst och sina fruktansvärda upplevelser på den amerikanska... Gu..? Gu...? Gu...lagbasen. Likväl är dock den här händelsen - om Ghezali nu inte har någon mirakulöst trovärdig förklaring - för Sveriges del en pinsam incident. (Läs i anslutningen till detta också gärna de två sist länkade inläggen nedan)

Källor: SVD, Aftonbladet

Se även tidigare inlägg:

Amerikan i Somalia manar till jihad mot USA 20090905

De somaliska islamisternas illdåd 20090629

Svenska somalier strider för islamisterna 20090529

Inga kommentarer: