onsdag 16 september 2009

Representanthuset fördömer Joe Wilson

Representanthuset röstade idag igenom en resolution som fördömde den Republikanske kongressmannen Joe Wilson från South Carolina, för dennes utbrott under Obamas sjukvårdstal till den samlade Kongressen förra veckan. Wilson bad efter sitt uttalande Vita Huset om ursäkt och möttes av förståelse av såväl stabschef Rahm Emanuel som han talade med, som av president Obama som på en presskonferens sa att han mottog ursäkten.

Initialt tycktes även Nancy Pelosi och Demokraterna i Representanthuset släppa saken, men efterhand ändrade man sig (dels pg a påtryckningar från svarta kongressmän som betraktade utbrottet som rasism - en vit sydstatspolitikers utbrott mot landets första svarte president) - och röstade med 240-179 röster igenom en resolution som fördömde Wilsons agerande. Detta skedde efter att Wilson vägrat be om ursäkt en andra gång på Kongressgolvet. Wilson menade att hans ursäkt till Vita Huset var tillräcklig, något Demokraterna i Representanthuset alltså inte ansåg. MSNBC har här ett inslag om saken:Även tidigare president Jimmy Carter kopplade Wilsons utbrott till rasism - en anklagelse som svarta politiker och aktivister gärna slänger omkring lite väl lösaktigt. Att tolka Wilsons utbrott som rasism är extremt långsökt - men det har inte förhindrat kritiker från att dra extremt långsökta paralleller. Här uttalar sig den svarte Demokratiske kongressmannen Henry Johnson från Georgia om Wilsons utbrott. Lyssna på vad han säger:Wilsons utbrott mot Obama var inte passande - men dessa motanklagelser är ännu värre. Och på frågan om vilken kongressman som ter sig mest trovärdig - Joe Wilson eller kongressman Henry Johnson i klippet ovan, så satsar jag utan att tveka alla mina slantar på Joe Wilson. Denne bad om ursäkt för sitt uttalande. Det återstår att se om kongressman Johnson gör samma sak. Jag betvivlar.

Det läggs mycket tonvikt vid de Republikanska "tokarna" - en skara i vilken Wilson efter sitt utbrott av många (även Republikaner) räknats in. Men ärligt talat - de här Demokratiska tokarna är värre. Kongressman Johnsons uttalande var i princip att jämställa med Jeremiah Wrights uttalande häromdagen, om att de som motsatte sig Obamas sjukvårdsreform var rasister.

Se även tidigare inlägg:

Jimmy Carter anser att te-party-protesterna är rasistiska 20090916

Komiker driver med kongressman Wilson 20090911

Kongressman Wilsons spektakel 20090910

Inga kommentarer: