lördag 19 september 2009

John McCain kallar Jimmy Carter för 1900-talets sämsta president

I en radiointervju så kommenterade John McCain fd president Jimmy Carters uttalande om att de som protesterade mot Obama gjorde detta pg a rasism, och sa då att Jimmy Carter utmärkte sig själv som 1900-talets sämsta president. Att det sägs av en senator av McCains dignitet, som spenderat förmodligen hundratals timmar med att hålla town-hall-meetings med just de människor som Carter avfärdar - och under dessa möten alltid gått balansgången mellan att försvara en president han personligen motsätter sig och kampanjade emot, och samtidigt försvara den publik han uppriktigt tycks älska att befinna sig bland från hätska röster på vänsterkanten är beundransvärt - och ger hans dom över Carter så mycket tyngre:Som jag sagt tidigare förtjänar Jimmy Carter - likt alla USA:s presidenter - en viss respekt pg a såväl det ämbete de representerat, som pg a att de flesta presidenter (inklusive Carter) oftast vill väl, hur korkat de sedan än må agera. Med det sagt förtjänar Carter kritik - inte bara pg a detta, utan på grund av alla de otaliga gånger han gjort liknande opassande utspel.

Richard Nixon ligger givetvis inte heller han högt upp på listan, men faktum är att Nixon gjorde fler bra saker än Carter - som dock alla i efterhand överskuggades av Watergate-skandalen (och det i viss utsträckning med rätta). Nixon var ingen Reagan-konservativ-Republikan av dagens kaliber (vilket många kritiker av dagens Republikaner förmodligen skulle betrakta som bra), och gjorde mängder av saker som många Demokrater av idag också skulle ha skrivit under på. Ted Kennedy har i efterhand beklagat sig över att han inte sa ja till Richard Nixons förslag på sjukvårdsreform (en reform som Republikanerna efter Reagan-revolutionen skulle vara helt ointresserade av). Nixon var dessutom i likhet med Demokraterna i ekonomiskt avseende Keynesian - vilket i princip inga Republikaner längre är - men som den nuvarande Demokratiska regeringen baserar hela sin ekonomiska politik på.

Dessutom gjorde Nixon en hel del smarta drag - som te x öppnandet till Kina - vilket krävde en risktagande, kunnig och innovativ president för att göra. President Obama skulle förmodligen vara för oerfaren för att kunna eller våga ta ett så stort beslut på egen hand - och att beslutet togs på egen hand uan en miljon rådgivare och kommittéer var som bekant vad som gjorde öppnandet till Kina möjligt

Återigen så har dock många av Nixons bättre sidor med rätta överskuggats av Watergate. Men Nixon har fler saker att skryta med än Jimmy Carter, vars enda stora pr-grej är den där bilden från det första Camp-David-avtalet (ett avtal inte att förringa, men som i betydligt större avseende var Anwar Sadats förtjänst än Jimmy Carters).

Det är återigen beklagligt att John McCain inte vann i höstas - McCain hade varit en alldeles utmärkt president - och en man som förtjänat presidentskapet avsevärt mer än såväl Jimmy Carter som Obama (däremot stödde jag inte - av uppenbara orsaker - John McCain år 2000).

Se även tidigare inlägg:

Jimmy Carters uttalande orsakar problem för Obama 20090916

Inga kommentarer: