måndag 7 september 2009

Stödet för Obama rasar bland vita väljare

Den väljargrupp Obama förra året hade mycket att bevisa för var de vita väljarna. Han var tvungen att bevisa att han inte var någon vanlig arg svart politiker (typ Jesse Jackson och Al Sharpton), som vägrade inse att 1950- och 60-talsrasismen faktiskt var ett avslutat kapitel - och bevisa att han var en kandidat inte bara för svarta, utan för alla. Det lyckades Obama med - och han tog det överlag vita Iowa med storm under det först primärvalet, och senare kunde inte ens hans arga pastor Jermiah Wright dra tillbaka honom till det politiska rasträsket. Obama besegrade därefter en ikon för det vita Amerika - en äldre vit senator från en av USA:s främsta militärfamiljer.

Nu rasar dock stödet bland just vita väljare. Los Angeles Times har här en artikel som berättar att Obamas stöd bland vita Demokrater sjunkit med 11% sen april. Det har sjunkit med 9% bland vita oberoende väljare, och väljare över 50 år. Bland vita kvinnor har stödet sjunkit med 12%.

"While Obama has a lock on African Americans, his support among white voters seems to be almost in a free fall,"
sa den Republikanske opinionsanalytikern Neil Newhouse.

Analytiker inom båda partier anser att fallet beror på ett utbrett missnöje över presidentens politiska agenda. Dock började siffrorna bland specifikt vita synas sjunka främst efter Obamas uttalande i juli, när han sa att polisman Crowley agerat dumt när han arresterade den svarte professorn Henry Louis Gates - något Obama dock redan då försökte rätta till genom att bjuda såväl polis som arresterad professor på en öl-träff i Vita Huset. Det tycks dock inte ha hjälpt hans opinionssiffror.

Vad som dock inte står klart ännu är om Obamas sjunkande popularitet bara beror på hans politik, eller om hans egen bakgrund och tidigare relationer med kontroversiella svarta också spelar in.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Obamas popularitet krymper under 50%-strecket 20090901

Omtalad öl-träff i Vita Huset 20090730

Inga kommentarer: