måndag 7 september 2009

Obamas miljöagenda i blåsväder

Det är inte bara president Obamas sjukvårdsreform som kan gå åt ett håll han inte önskar - som en konsekvens av den heta sjukvårdsdebatten riskerar också Obamas miljömålsättningar att omintetgöras.

I december hålls en stor miljökonferens i Köpenhamn där många europeiska länder inriktar sig på att försöka stävja den globala uppvärmningen - USA måste dock också med på noterna, men för närvarande tycks inte så bli fallet. I juni röstade Representanthuset visserligen igenom president Obamas "the American Clean Energy and Security Act" - något bl a Al Gore tidigare lobbat för. Det var dock ingen enkelt process, och ännu svårare väntades den redan i sommar att bli i senaten. Nu är den två månader försenad och Senatens arbete med sjukvårdsreformen hotar miljöreformen. Frågan är nu om senaten har tid, eller ens intresse av att ta itu med frågan:

"It's not an impossibility, but it's certainly not a slam-dunk and never has been," sa Frank O'Donnell, president för aktivistgruppen Clean Air Watch.

[The healthcare debate], tillade O'Donnell, "has basically sucked all the oxygen out of the room."

Senator Barbara Boxer arbetar dock i Senaten för att utifrån Representanthusets förslag utarbeta ett miljöförslag som skär ner på med växthusgaserna med 17% från och med 2005 års utsläpp tills år 2020. Ett förslag som kan komma att offentliggöras i slutet av månaden.

För att bli lag måste förslaget dock godkännas av senaten, som utöver den utdragna sjukvårdsreformen också har andra mycket viktiga frågor att prioritera under hösten, som nya sätt att regelera finansmarknaden och det alltmer påtagliga kriget i Afghanistan.

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Representanthuset röstar igenom energiförslag 20090627

Moderata Demokrater hämmar klimatförslaget 20090427

Al Gore och Newt Gingrich drabbar samman över klimatfrågan 20090425

Inga kommentarer: