onsdag 16 september 2009

Republikanerna avvisar Obamacare

Vita Husets hopp om att kunna kalla sjukvårdsreformen bipartisansk genom att få i alla fall en Republikansk senators stöd tycks ha grusats efter att senator Olympia Snowe från Maine, förklarade att hon inte kan stödja Senatens Finanskommittés förslag framarbetat under ledning av dess ordförande Max Baucus.

“I do have concerns and I’m not sure they can be addressed before he issues [legislation] tomorrow,” sa Snowe.

Utöver att detta innebär att Vita Huset inte - oavsett vad de än lyckas få igenom - inte kan kalla det hela bipartisanskt, så innebär det också att de inte har de 60 röster som hade behövts för att med säkerhet få igenom sitt förslag i senaten - och tvingas därför använda sig av en budgetary maneuver - vilket innebär att rösta igenom reformen med bara en enkel majoritet på 51 av senatens 100 röster.

“If we can’t get the 60 votes we need, then we’ll have no alternative but to use reconciliation”,
sa Senatens majoritetsledare Harry Reid.

Max Baucus förklarade dock att förhandlingar fortfarande fortgår med tre Republikaner, och när finanskommittén röstar om förslaget kanske redan nästa vecka så hoppas han att Republikanerna då också ska lägga sin röst för förslaget.

Men Baucus förslag möter också kritik från Demokrater i finanskommittén. Somliga anser att Baucus i sina ambitioner att tillmötesgå Republikanernas kostnadskritik har skapat en reform utan något riktigt bett. Den Demokratiske senatorn Jay Rockefeller kommenterade:

"The way it is now there is no way I can vote for the package,"

Se även tidigare inlägg:

Obamacare kritiseras av latino-representanter 20090916

Inga kommentarer: