onsdag 9 september 2009

Europeisk support för amerikansk utrikespolitik skjuter i höjden

Om Obamas opinionssiffror rasar på hemmaplan så kan han glädja sig över att stödet för den amerikanska utrikespolitiken efter hans tillträde i somliga europeiska länder har skjutit i höjden i jämförelse med hur stödet för amerikansk utrikespolitik såg ut under president George W. Bush.

I Tyskland är stödet för USA:s utrikespolitiska kurs 92% vilket är en ökning med 80% sedan förra året. I Frankrike är stödet 88% vilket är en ökning med 77% sen förra året.

I Östeuropa ser siffrorna dock inte likadana ut som i väst, där Bush hade ett tämligen starkt stöd.

Undersökningen visar emellertid också att det finns skillnader mellan europeisk och amerikansk syn på utrikespolitik. 2/3 de tillfrågade europeerna var pessimistiska gällande att kunna stabilisera Afghanistan - medan mer än hälften av amerikanerna var optimistiska till saken.

Om förhandlingar med Iran inte lyckas stoppa dem från att skaffa kärnvapen, så ansåg ca hälften av den amerikanska befolkningen att dörren till en militär lösning skulle hållas öppen, medan bara 1/5 av europeerna tyckte detta.

2/3 europeer ansåg att allt skulle göras för att stoppa den globala uppvärmningen, medan bara 4/10 amerikaner ansåg detta.

MSNBC har här ett inslag om saken:




Statistiken visar naturligtvis varför just USA, och inte Europa (eller någon annan global världsmakt) behöver leda världen framåt även fortsättningsvis.


Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Stödet för Obama rasar bland vita väljare 20090907

Inga kommentarer: