söndag 15 november 2009

Sjukreform och Demokratisk splittring i abortfrågan

Abortfrågan som hittills hållit en låg profil under Obamas presidentämbete har med full kraft kastats in i leken igen med för Obamas del, mer på spel än något annat han hittills åstadkommit under sin presidentperiod. Abortmoståndarna och abortförespråkarna i det Demokratiska partiet har djupt skilda åsikter om synen på abort, och det tillägg till Representanthusets sjukreformförslag (Stupak-tillägget), som förbjuder att den statliga sjukvårdsgarantin täcker aborter utom i de mest extrema fall av våldtäkt eller incest.

Än värre för dem som i första hand vill att en sjukvårdsreform ska gå igenom (hit tillhör president Obama förmodligen mer än någon annan) är att dem med starkaste åsikter på båda sidor av abortdebatten, anser att frågan i sig är viktigare än sjukreformen. Somliga abortmotståndare sänker hellre hela sjukvårdsreformen än att se regeringen finansiera aborter - och somliga abortförespråkare sänker hellre hela sjukvårdsreformen än att se regeringen inskränka på kvinnors friheter. Martha Coakley - Massachussetts chefsåklagare som ställer upp i delstatens specialval för att fylla senator Ted Kennedys efterlämnade plats - förklarade nyligen i en intervju att om hon suttit i Senaten så skulle hon hellre ha dödat sjukvårdsreformen än stött Stupaks tillägg.

En av hennes medtävlare till posten, Michael Capuano försvarade tillägget eftersom han ville se sjukvårdsreformprocessen fortsätta, men sa att han skulle röstat mot slutförslaget om abort-tillägget fortfarande fanns kvar.

De två Demokraterna från Massachussetts är abortförespråkare - och ingen av dem sitter ännu i Senaten. Men deras åsikter speglar likväl de starka åsikterna kring frågan. Åsikter precis lika starka hos abortmotståndarna. Senatens Demokratiske majoritetsledare Harry Reid - som har till uppgift att skramla ibop en majoritet på minst 60 senatsröster till någon form av sjukvårdsreform - håller för närvarande på att undersöka på vilken sida av abortfrågan passionen ligger bland senatorerna.

Abortfrågan, som hittills hållit relativt låg profil i sjukvårdsdebatten, tycks således ha gjort come-back.

Källor: Politico, Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Regeringsrapport kritiserar sjukreformförslagen 20091115

Representanthuset röstar ja till sjukreform 20091108

Röstning om anti-abort-tillägg i Pelosi-care 20091107

Inga kommentarer: