lördag 7 november 2009

Röstning om anti-abort-tillägg i Pelosi-care

Nancy Pelosi har beslutat sig för att tillåta en up or down vote kring ett tillägg i Representanthusets sjukvårdsreformförslag som förbjuder aborter i alla fall utom våldtäkt, incest och när moderns liv hotas.

Detta för att övertyga skeptiska Demokrater som hyser stora reservationer mot den nuvarande reformen och anser att risken med att pengar används för att finansiera aborter är stor. 25 Demokrater har sagt att de tänker rösta nej till förslaget - men Pelosi har råd att förlora upp emot 40 Demokrater och ändå få igenom sitt förlsag som kräver 218 röster i Representanthuset. Men många andra Demokrater sitt på staketet och vet ännu inte vilken sida de slutligen tänker ställa sig på. Och för dessa är abortfrågan av stor vikt.

Kongressman Bart Stupak från Michigan gavs därför i sista minuten ett godkännande för att rösta om ett tillägg i reformförslaget som förbjuder försäkringsbolag från att medverka i aborter med undantag för våldtäkt, incest och när moderns liv hotas. Eftergifter gör att Pelosi hoppas få med sig lite fler Demokrater i sitt förslag - men beslutet kritiseras också av abortförespråkare:

Kongressman Jim McGovern från Massachussetts sa:

“I find this amendment very, very uncomfortable.”

Representanthusets ordförande för Energi- och handelskommittén Henry Waxman, sa att tillägget hotade att välta reformen eftersom abortförespråkare förmodligen skulle rösta mot en reform som innehöll ett sådant tillägg.

"If this goes to the Senate and comes back, it's going to be very difficult for the Speaker or anyone to get me to vote for health care," sa kongressman Alcee Hastings från Florida.

Kongressman Brad Ellsworth från Indiana har i dagar arbetat med att förmå the Conference of Catholic Bishops att acceptera en kompromiss som ser till att aborter förbjuds i sjukvårdsreformen - något the Conference of Catholic Bishops dock inte accepterat. Somliga Demokrater i Representanthuset har förklarat att de vägrar godkänna sjukreformen om den katolska kyrkan inte gav sitt bifall. Bart Stupaks tillägg kan kanske hjälpa dessa tvivlande Demokrater att till slut ändå rösta för reformen. Men tillägget markerar inget slut för vågspelet när det istället gör de liberala medlemmarna skeptiska.

En up or down vote kring tillägget kommer inom kort. Alla Republikaner i Representanthuset tänker rösta nej till Pelosis reform, däremot lär de ropa ja till tillägget.

Källor: Politico, Politico, TheHill

Se även tidigare inlägg:

Konservativa demonstrerar mot Pelosi-care 20091106

Inga kommentarer: