lördag 14 november 2009

Bernie Madoff som svensk teaterföreställning

Historien om storsvindlaren Bernard Madoff har tagit sig in på den svenska teaterscenen. SVD har här en artikel som berättar om teateruppsättningen "Alla älskar Bernie Madoff" gjord av Gustav Tegby vid Dramalabbet i Stockholm.

Pjäsen är 75 minuter lång och består av en dialog mellan två skådespelare - Gunilla Abrahamsson och Per Burell, som dock spelar en rad olika roller, alltifrån Madoff själv, till hans hustru, sönerna och somliga andra. SVD skriver:

"Det sätt på vilket regissören Dag Thelander låter skådespelarna sekundsnabbt och ständigt byta rollgestalt utgör den dramaturgiska stommen och möjliggör brutala övergångar som visar ett spindelnät av dolda överenskommelser, tysta aningar och låt-gå-attityd. Och så är det så roligt. Med bara små variationer och tonfallsbyten förändras situationerna där alla ändå är fångna inuti dessa randiga kostymer som från början påminner om den radda fängelsegaller som komma skall.

Per Burell låter Madoff vara en alldeles tom människa som till sist, något motvilligt, lyckas skaffa sig en hobby: att fiska. Han genomför sin bluff därför att andra låter honom. Han upplever sig inte som kriminell, han har bara flyttat siffror, inte gjort någon illa."


Helt klart verkar föreställningen sevärd. Frågan är dock om Madoff själv skulle uppskatta den? Någon chans att se den lär han förmodligen aldrig få.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Madoff anländer till fängelset 20090715

Bernard Madoff döms till 150 års fängelse 20090629

Historien om Bernard Madoff 20090615

Inga kommentarer: