fredag 13 november 2009

9/11-terrorister inför rätta i New York

Obama-administrationen har beslutat att ställa Khalid Sheikh Mohammed - hjärnan bakom 9/11-attacken - och fyra andra, inför rätta i en civil domstol i New York. Detta efter månaders utredningar och spekulationer över hur terroristerna bäst borde åtalas - civil domstol eller i militärdomstol. Justitieminister Eric Holder förklarade idag att han förväntade sig att åklagarna skulle söka dödsstraff för de anklagade, och försäkrade också att säkerheten skulle vara garanterad. Likväl finns det många som är kritiska mot att 9/11-terroristerna ställs inför rätta i civil domstol och i New York - inte minst de anhöriga till offren den 11 september 2001. Det finns också juridiska problem med att låta åtala dem i en civil domstol: däribland det faktum att Khalid Sheik Mohammed skendränktes på Guantanamo, och att bevis i en civil rättegång inte får vara bekännelser givna under tortyr. Åtalet riskerar därför att kunna komma att handla om vad Khalid Sheik Mohammed utsatts för av USA, än tvärtom - vad denne själv åstadkommit.

Obama-administrationens beslut är dock inte okontroversiellt och helt säkert kommer detta att diskuteras flitigt under helgen och under kommande vecka. Här är Eric Holder som förklarar beslutet:Se även artiklar i DN, New York Times, MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Senator Inhofe vill behålla Guantanamobasen 20090717

2 kommentarer:

Unknown sa...

så fantastiskt passande att dom hittar nån ny fuling med typiskt terroristutseende att skylla allt på just som konspirationsteorierna börjar få riktigt många snhängare och mycket uppmärksamhet.

själv vet jag inte vad jag tror men USAs regering har inte gjort allt, eller nånting för den delen, riktigt rätt när det gäller 9/11.

Ronie Berggren sa...

KSM är inte direkt någon ny fuling. Han har suttit på Guantanamo sedan basens början - och är det största hönset USA fångat med koppling till 9/11-attacken.

I efterhand finns det naturligtvis mycket som skulle kunnat ha gjorts annorlunda, men du får gärna utveckla vad du anser USA gjort fel gällande 9/11.