onsdag 11 november 2009

Obama åker till Asien - först ut Tokyo

President Obama begav sig idag till Asien - imorgon med Japans huvudstad Tokyo som första anhalt. Där har ett stort säkerhetsuppbåd förbretts med sammanlagt 16 000 personer, däribland 5,500 kravallpoliser.

“Strengthening security as a matter of course, we will implement full-scale preparations for the president’s visit,” sa regeringstalesmannen Hirofumi Hirano inför Obamas uppkommande besök.

Obama ska under morgondagen hålla förhandlingar med Japans nye premiärminister Yukio Hatoyama om försvarsalliansen länderna emellan och den amerikanska militärbasen på Okinawa. På lördagen ska han hålla ett tal vid Suntory Hall om sin syn på USA:s asien-relation, och försäkra Japan om Washington-alliansens bestående - en allians Japan oroat sig över ska försvagas i takt med att USA:s samarbete med Kina blir allt större. Obama ska sedan äta lunch med landets 75-årige kejsare Akihito, som idag firade sitt 20-årsjubileum på tronen. Akihito talade om sin far, kejsare Hirohito som ledde Japan under andra världskriget och fram till USA:s seger betraktades som en levande gud - men efter förlusten av USA enbart tilldelades rollen som en ceremoniell symbol för nationen.

“What worries me most is that the history of the past will gradually be forgotten,” sa han, och beklagade att hans far alltid kommer att bli ihågkommen för andra världskriget och den japanska ockupationen av östasien.

Japan har ofta kritiserats av sina grannländer för att måla över händelserna under andra världskriget, inte minst i sina skolböcker. Japan är dock ett bra - om inte det bästa exemplet - på amerikanskt nationsbyggande. Den amerikan-japanska alliansen är idag dessutom viktigare än någonsin. USA:s militärmakt är inte tillnärmelsevis lika hegemonisk som den en gång var - och den japanska ekonomin som i Asien länge stod ointaglig, utmanas av en växande kinesisk jätte. Därför är det av stor vikt att USA och Japan fortsätter att värna sin historiska relation. Något Obama och premiärminister Hatoyama förhoppningsvis gör - även om någon relation i likhet med den mellan president Bush och premiärminister Junichiro Koizumi knappast är att förvänta.

Källor: Japan Today, SVD, Reuters

Se även tidigare inlägg:

George W. Bush pratar baseball i Japan 20091105

Japans regering utreder hemliga USA-pakter 20090925

Japans tillträdande premiärminister lovar Obama fortsatt lojalitet 20090904

Japans premiärminister besöker Obama 20090224

Hillary Clinton helar japanska sår från makens uteblivna besök 20090216

Inga kommentarer: