fredag 20 november 2009

Rudy Giuliani vill inte bli guvernör men kanske något annat

New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani, som det länge spekulerats kring i fall han tänker försöka bli delstaten New Yorks nästa guvernör har nu gett besked: svaret är nej. Däremot är Giuliani öppen för att kanske ställa upp i nästa års senatsval mot Demokraten Kirsten Gillibrand, för att överta de två sista åren av Hillary Clintons efterlämnade senatsplats.

Guy Molinari - fd politiker och nära vän till Giuliani, förklarade att Giuliani av olika anledningar hyst tvivel på att ställa upp i guvernörsvalet:

"What he said to me is that he doesn't think he's going to do it. It just didn't make any sense to him."


Orsaker var enligt Molinari det pågående spektaklet i New Yorks delstatssenat, kombinerat med den Demokratiske Assembly Speakern Sheldon Silver järngrepp över kongressfrågor - något som fått Giuliani att dra slutsatsen att det skulle vara svårt för en Republikansk guvernör att snabbt få något gjort i Albany.

En annan faktor kan vara opinionssituationen: medan Giuliani i ett senatsval idagsläget skulle besegra senator Gillibrand med 54% mot 40%, så skulle han förlora ett guvernörsval mot Demokraten Andrew Cuomo, med 43% mot 53% (Cumo tänker försöka ersätta den sittande guvernör David Paterson och leder i opinionen stort över denne, som dock inte tänkt kasta in handduken för den sakens skull, trots Vita Husets maning till detta).

För Giulianis del skulle en senatseger förstås också kunna öppna vägen för en ny presidentkampanj 2012. Men dit är det förstås långt kvar.

Källa: NyDailyNews

Se även tidigare inlägg:

New Yorks guvernör motsätter sig terroråtal i New York 20091117

Bill Clinton och andra gäster på veckans Meet the Press 20090928

Paterson får sympati från potentiell rival 20090925

Kriget i New York-Senaten för tillfället över 20090710

Republikanerna i New York-Senaten revolterar 20090610

Inga kommentarer: