onsdag 25 november 2009

Svensk kock bakom Obamas statsmiddag

En svensk kock stod bakom middagen på Obamas stora statsmiddag med den indiske premiärministern Manmohan Singh som hedersgäst. 39-årige Marcus Samuelsson fick av paret Obama äran att stå för menyn för de ca 300 gäster på den stora middagen.

Marcus Samuelsson föddes i Etiopien men kom till Sverige som treåring, och är nu en av Sveriges - men också USA:s mest framstående kockar, dit han flyttade för några år sedan och nu driver restaurangen Aquavit i New York (och i Stockholm). Samuelssons lärde känna paret Obama när han engagerade sig i valkampanjen makarna Obama blev då så imponerade att de erbjöd honom att bli Obamas permanenta kock i Vita Huset - något Samuelsson dock tackade nej till. Däremot accepterade han att bli gästkock för kvällens galamiddag med vegetarisk meny bestående av potatisknyten med tomatchutney, kikärter och grönsaken eller egentligen frukten, okra etc (den indiske premiärministern Manmohan Singh är vegetarian).

"Att bli utvald för ett sådant uppdrag känns både överväldigande och hedrande", säger han till AP (citerat i Aftonbladet den 25 november).

Michelle Obama sa innan middagen:

– Det kommer att bli en uppvisning av det bästa i amerikansk matlagning,

Med en tillsats av svensk sådan, kan kanske tilläggas.

Bland de övriga gästerna fanns bland andra Steven Spielberg, David Geffen och Jeffrey Katzenberg, grundaren av Dreamworks SKG.

Källor: Aftonbladet här och här, samt tidningsversionen.

Se även tidigare inlägg:

Obama och Singh skålar för framtiden 20091125

Inga kommentarer: