måndag 23 november 2009

USA och Mexiko börjar polissamarbete

I somras mördade mexikanska drogkarteller 12 mexikanska polisämbetsmän i den tämligen laglösa Michoacan-delstaten i på Mexikos mellersta västkust. Kropparna dumpades senare bundna vid några buskar längs en väg. Gemensamt för de 12 federala poliserna var att de alla var utvalda och tränade av den amerikanska regeringen för att arbeta som anti-narkotika-agenter. De var just i färd med att lansera en operation mot en ledare i drogkartellen La Familia när 20 tungt beväpnade män klädda i stulna uniformer och uppträdande som federala agenter tog sig in i deras hyrda hus och kidnappade dem. Ledaren "La Tuta" Gomez-Martinez - som de var ute efter - beordrade sedan deras avrättning.

USA och Mexiko har börjat samarbeta alltmer
tätt mot de mexikanska drogkartellerna. Samarbetet går utöver Merida Initiativet på 1,4 miljader dollar i amerikanskt bistånd till Mexiko, som initierades av president Bush och som inkluderade löften om Black Hawk-helikoptrar, scanners för att söka efter pengar och vapen vid gränsen, och night-vision-glasögon. Nu, för första gången, delas dock underrättelseinformation länderna emellan. Mexikanska officerare finns tillsammans med U.S. Northern Command i Colorado Springs, och information från amerikanska militärsatelliter förmedlas också till den mexikanska regeringen om drogkartellernas rörelser. Mexikanska tekniker använder amerikansk mjukvara för att bygga upp ett nätverk vid namn Platform Mexico, mellan USA och Mexiko - och information om vapen som kan spåras till brott översätts till spanska.

"This is one of our most important reforms because if you don't have the intelligence, the information, you are just reacting. This will make us proactive," förklarar José Francisco Niembro González, direktör för Platform Mexico.

USA gör även hundratals bakgrundcheckar och lögndetektortester på mexikanska agenter som samarbetar med USA och får del av klassificerad information - så var också fallet med de mördade agenterna i Michoacan. Trots morden så är dock såväl Mexiko som USA övertygade om att samarbetet är effektivt. Förra månaden hjälpte mexikanska USA-samarbetande agenter till med information som ledde till mer än 300 arresteringar av medlemmar av La Familia inom USA.

Mexiko arresterar också kartellmedlemmar som USA:s Justitiedepartement siktat in sig på, och skickar dem till USA för att åtalas norr om gränsen - en sak som för några år sedan skulle betraktats som ett stort övertramp på den mexikanska suveräniteten men nu är en del av ett avtal som implementerat av Mexikos president Felipe Calderón.

Åklagare säger att mexikanska knarklangare fruktar livstidsdomar i amerikanska fängelser mer än döden. 284 åtalade har utlämnats till USA av den mexikanska regeringen de senaste tre åren.

Med 16 000 döda de senaste 3 åren, är dock såväl Mexiko som USA desperata att få ut fler agenter på gatorna, och hoppas kunna examinera 10,000 kadetter vid ett USA-finansierat träningscenter i San Luis Potosi.

"Our new training will create a new, better federal police force with new values," säger Mauricio Sanchez Rincon, 23 år som är en av kadetterna. "Those values are discipline, respect, and honesty. That's going to be important in convincing people they can have faith in us, that they can approach us and not be afraid."

Samarbetet mellan USA och Mexiko - som initerades av Mexikos president Felipe Calderón och president Bush, har nu expanderat också till flottan. Och tidigare i år övade den mexikanska och amerikanska flottan för första gången tillsammans.

Frank Mora, amerikansk biträdande assisterande försvarsminister för the Western Hemispheric affairs, säger om militärsamarbetet med Mexiko:

"It's not just the Mexicans needing us. It is us needing the Mexicans."

Ett viktigt samarbete - och ett helt nödvändigt sådant för att stoppa det mycket grymma mexikanska drogvåldet.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Affärsmän i Mexiko vädjar till FN-styrkor 20091112

USA slår till mot mexikansk drogkartell 20091023

Inga kommentarer: