måndag 7 december 2009

Senatorer om Afghanistan, sjukvård, klimatkonferens et c

Fox News intervjuade igår den Republikanske senatorn John Cornyn från Texas och den Demokratiske senatorn Dick Durbin från Illinois om Obamas Afghanistanstrategi, sjukvårdsreformen och klimatkonferens som idag inleds i Köpenham:

I Afghanistanfrågan är båda skeptiska till den utstakade 18-månaders tidstabellen - Durbin är skeptisk eftersom denna tidstabell tolkats på olika sätt och är rädd för att det bara är en teoretisk sådan, medan trupperna i själva verket kommer att få stanna mycket längre. Cornyn är tvärtom, bekymrad över att Obama kanske för en gångs skull menar vad han säger och tänker dra tillbaka trupperna om 18 månader - vilket bara skulle ge talibanerna ett datum när de kan börja härja på allvar.

I sjukvårdsfrågan är Cornyn emot ett statligt försäkringsalternativ eftersom det enligt honom är steg ett på väg mot en heltäckande statlig sjukvård - Durbin är för, eftersom den privata industrin måste kontrolleras.

Gällande Köpenhamnkonferensen så kan Obama - som beslutat sig för att åka dit i slutet av konferensen - komma att lova amerikanskt stöd till tredje världen, och att skära ner på de inhemska utsläppen genom att skapa ett utsläppstak. Senator Cornyn förklarar att sådana saker skulle motverka arbetsmarknaden i landet och förklarar att vad Obama än lovar i Köpenhamn så måste det hela godkännas av Kongressen, vilket inte alls är säkert. Durbin menar att USA behöver en klimatlag som utarbetas i Senaten av senator John Kerry - men fokus måste ligga på att utveckla ny grön teknik.



Se även tidigare inlägg:

David Petraeus om Afghanistan 20091207

Senaten debatterar sjukvårdsreformen 20091206

Palin manar Obama att bojkotta Köpenhamn-konferensen 20091206

Inga kommentarer: