tisdag 8 december 2009

Sjukvårdskompromiss utformas i Senaten

Arbetet i Senaten för att komma fram till ett slutgiltigt sjukreformförslag som 60 senatorer kan godkänna, fortsätter. Fem liberala och fem konservativa Demokrater för intensiva förhandlingar för att komma fram till en kompromiss mellan falangen som vill se ett statligt försäkringsalternativ och dem som inte vill att staten ska lägga sig i den fria sjukvårdsmarknaden och att reformen heller inte ska bekosta aborter.

I fråga om det statliga försäkringsalternativet (public option) så har en kompromiss börjat utformas mellan de liberala och de konservativa Demokraterna: förslaget går ut på att inte skapa någon statlig försäkring men ge medborgare men att låta en privat men icke-vinstdrivande försäkringsplan under överseende av regeringens the Office of Personnel Management, som också ser över sjukförsäkringarna för statsanställda. En sådan plan kan komma att få med de konservativa Demokrater som motsätter sig en statlig försäkringsplan - och förhoppning finns också att kanske få med sig den Republikanska senatorn Olympia Snowe från Maine, som ansett att förslaget var positivt.

Liberala Demokrater har dock också fått sin del av kakan, och i det nya förslaget erbjuds medborgare på 55 år och uppåt rätten att få köpa in sig i det populära regeringsfinansierade Medicare-systemet för äldre. En kompromiss Demokraternas tidigare ordförande Howard Dean förde in i debatten, och ett förslag han själv kampanjade på 2004. Senator Max Baucus säger att buy-in-planen “is the closest proposal thus far that can get the support of 60 senators.”

Den fråga som däremot är svårare att hitta kompromissutrymme för är abortfrågan. Senator Ben Nelson från Nebraska presenterade ett förslag snarlikt Stupak-förslaget från Representanthuset, och vill förbjuda att Senatens förslag finansierar aborter - något som Demokratiska kvinnor och progressiva Demokrater varit starkt kritiska mot. Nelsons röst är dock nödvändig för att få igenom något förslag.

Rachel Maddow har här ett inslag om den senaste utvecklingen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källor: MSNBC, Politico, MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Reid jämför sjukreform-motståndare med slaveriförespråkare 20091208

Inga kommentarer: