fredag 11 februari 2011

CPAC 2011 - del 12: Paul Ryan

Paul Ryan är en av de växande stjärnorna inom det republikanska partiet - en kongressman från Wisconsin som är en av republikanernas främsta icke-libertarianska ekonomiska ideologer. Här talar han på CPAC om vad som är den amerikanska statens roll.

USA:s idé handlar om att människors rättigheter kommer från Gud och naturens Gud, inte från regeringen. Nu hävdar dock många att samhället är mer komplext och att det finns andra saker som också är deras rättigheter - som te x sjukvård, vilket var ett av argumenten under sjukreformdebatten. Men om regeringen är den som ger ens rättigheter, så kan regeringen också ta dem tillbaka eller hur dessa rättigheter ska implementeras.

Just nu är ett Washington-vet-bäst tänkande vad som försöker förändra USA. Men i det senaste valet höjde amerikaner sina röster. Paul Ryan kritiserar också Obama och säger att denne nu försöker prata som Reagan, men att det är samma gamla liberala politik där bakom i alla fall.

Pratet om att samhället blivit för komplicerat för att styras av kongressen eller av vanligt folk har pågått sedan 1920-talet, förklarar Ryan. Somliga vill att samhället ska styras av teknokrater. Men ta en titt på hur det fungerar - det är bara att titta på andra sidan Atlanten, på Europa, förklarar han. Det finns inga regeringsanställda experter som vet vad som är bäst för alla - det bästa är när folket i dess helhet får avgöra, vilket sker inom demokratisk kapitalism. Fria marknader under lagens styre är en central del av USA:s identitet.

USA står dock nu inför valet att välja mellan att fortsätta på USA:s modell eller att gå mot den europeiska modellen. Här är talet i dess helhet i två delar.

Del 1:



Del 2:



Paul Ryan är en frisk vind inom det republikanska partiet - en ung konservativ med fokus på ekonomiska frågor och en stark och äkta tro på amerikansk exceptionalism är precis vad USA behöver.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 11: Donald Rumsfeld 20110211

Inga kommentarer: