lördag 12 februari 2011

CPAC 2011 - del 13: John Boehner

Representanthusets nye ordförande - och nu tredje man från presidentposten - John Boehner deltog förstås också på CPAC (och hans tal kan ses här) - där han inledde med att tacka sin vän och mentor - och företrädare Newt Gingrich.

Boehner fortsätter sedan med att förklara att känner sig ärad över den position han har men att hans ämbete inte handlar om honom. Den nya majoriteten lovade att lyssna på det amerikanska folket och göra saker annorlunda om de fick förtroendet att leda Representanthuset. Man gav inför valet folket vissa löften: att stoppa slöseriet i DC, att stoppa överregleringarna som hämmar den privata sektorn - och nu, förklarar han, tänker de hålla sina löften och kommer att rösta igenom en resolution om att se över alla regler som förhindrar jobbskapande och hämmar tillväxten.

Ett förslag är också på gång om att Kongressen måste godkänna nya regleringar som överstiger 100 miljoner dollar. Det är kongressen och folket som bör bestämma huruvida fler regleringar behövs.

De stora satsningar och det expansiva slöseri som nu leds av regeringen i hopp om att på så sätt kunna stimulera ekonomin är ingen ny företeelse i amerikansk historia. Han citerar sedan en artikel från 40 år tidigare av den konservative kongressmannen John Ashbrook (som likt Boehner själv också var från Ohio) när problemet och lösningarna som föreslogs på problemen var likadana, och förklarar sedan hur den medicinen då ledde till Ronald Reagan som ansåg att den liberala medicinen var fel: den amerikanska ekonomin kommer inte på fötter genom att man överförbrukar, utan genom att man ger ekonomisk frihet.

Nu är dock Obama-administrationen på väg att lägga fram en budget som spenderar för mycket, som beskattar för högt och som lånar för mycket. Det är inget koncept för att vinna framtiden utan bara ett koncept för att spendera framtiden.

Vad USA behöver är en väg till välstånd. Amerikaner förstår att Washington DC:s slöseri skadar jobbtillväxten istället för att hjälpa. Republikanerna har fått förtroende för att skära ner på slöseriet och det tänker man göra för att hjälpa ekonomin att komma igång igen. Nedskärningar kommer att göras men man kommer inte bara att tackla frågan hur mycket man spenderar utan också hur effektivt man gör detta när det görs.

John Boehner säger också att senast republikerna hade majoritet så gjorde man misstaget att låta dagspolitiken driva besluten - vilket innebar att öronmärkningar blev kvar och regeringsexpansionen fortsatte. Samma misstag kommer inte att begås igen, inte under hans ledarskap. Han påminner dock om att republikanerna dock likväl fortfarande bara har majoritet i en halva av en regeringsinstitution. Därför behöver amerikaner fortsätta vara aktiva i den kamp som pågår. Vänstern är bestämd att spendera mer, beskatta mer och låta Washington DC fortsätta växa. Konservativa måste vara lika bestämda i att minska regeringen och göra den mindre kostsam och mer ansvarstagande. Det är vad det amerikanska folket både vill och förtjänar.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 12: Paul Ryan 20110211

Inga kommentarer: