lördag 12 februari 2011

CPAC 2011 - del 15: Gary Johnson

En av fredagens första talare var New Mexicos fd guvernör Gary Johnson (guvernör mellan 1995-2003), som också finns på listan över potentiella republikanska presidentkandidater.

Gary Johnson är libertarian och talar här där han förklarar att han har en bakgrund i affärsvärlden och när han kampanjade till guvernör så förklarade han att han tänkte driva delstaten som ett företag där allt skulle analyseras utifrån dess kostnader. Det gjorde han också.

Som guvernör lade han in sitt veto mot hela 750 lagförslag. Och han hade också makt att använda line-item-veto (dvs att säga nej till delar av en lag utan att förkasta hela lagen, vilket USA:s president måste göra om denne lägger in sitt veto) - vilket han gjorde tusentals gånger. Att bara säga nej gör en dock inte populär och fungerar inte, förklarade Johnson, däremot skapade hans veton en viktig debatt: en debatt om vad som var nödvändigt och inte. Johnson förde in den debatten i delstaten, och det faktum att han blev omvald i en överlag demokratisk delstat menar han visade att folk uppskattade en ansvarstagande inställning till statsfinanserna.

Nationellt blev Gary Johnson då också känt för att han varmt förespråkade skolval. Konkurrens måste införas till den allmänna utbildningen. Som guvernör förespråkade han därför att alla barn i New Mexico skulle ges möjlighet till skolpeng (voucher - med möjlighet att placera barn i en friskola). Det lyckades han inte införa, men opinionen svängde från omkring 30% som var för idén när han påbörjade debatten till omkring 50% när han lämnade sitt ämbete.

Ett annat ämne han blev känd för att önska reformera var USA:s drogpolitik. Johnson ville legalisera somliga droger som ett alternativ till vad man försökte med förbudspolitiken. Vägen till den åsikten började med att han ville minska fyllekörning. Polisen hade inte resurser och domstolarna var fullbokade och fängelserna fulla av människor som begått drogrelaterade brott.

70 miljarder dollar används varje år nationellt relaterat till drogbrott. 1,8 miljoner människor per år arresteras i USA för drogbrott. När han kollade på frågan insåg han att 90% av drogbrotten har att göra med andra faktorer än brukandet. Då som nu förespråkar han således legalisering av marijuana - så att detta kan säljas och beskattas som andra varor. Det kommer aldrig att bli lagligt för barn eller för dem som kör, men lagligt på andra sätt som andra varor under vettiga begränsningar.

Gary Johnson fortsätter förklara hur han under de senaste åren blivit upprörd över hur mycket den federala regeringen spenderar. USA är bankrutt och det är det största hotet mot nationens säkerhet och sätt att leva - och det är ett problem som måste tas itu med omedelbart.

Johnson förklarar att det är bra att återkalla ObamaCare, men republikaner borde också återkalla Medicare D (Bushs 400-miljarders expansion av Medicare) som godkändes när republikanerna hade makten. Ansvaret för problemen kommer från båda håll. Nu måste handling dock tas. Regeringens utgifter måste skäras ner - och han anser att budgeten måste balanseras vilket innebär att skära ner 1,5 biljoner dollar.

Detta kan dock bara göras om man för upp en diskussion om Medicare, Medicaid, Social Security och försvarsutgifter. Gällande Medicare och Medicaid så bör den federala regeringen ge tillbaka det ansvaret åt de enskilda delstaterna som själva får experimentera.

Lösningen på dessa problem är dock nedskärningar, inte att höja skatter, förklarar han också, och om man vill göra USA konkurrenskraftigt bör man avskaffa inkomstskatt för företag. Han nämner också kort immigrationsfrågan och förklarar slutligen att det bara är det republikanska partiet som har möjlighet att verkligen hantera de svåra frågor USA står inför.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 14: Marco Rubio 20110212

----------------

Gary Johnson - eventuell Republikansk presidentkandidat? 20091217

Inga kommentarer: