lördag 12 februari 2011

CPAC 2011 - del 19: Marsha Blackburn

Kongresskvinna Marsha Blackburn från Tennesses 7:e kongressdistrikt brinner för en speciell sak hon tar upp på CPAC (här är talet) - att stoppa Obama-administrationens regleringar över Internet.

Konservativa måste verka för frihet på Internet, förklarar Blackburn, som också sitter i Representanthusets underkommitté för teknologi och Internet. I julhelgen införde Obama USA:s första reglering av Internet. På sin kongresshemsida skriver hon här om hur hon kommer att kämpa emot detta förstatligande av Internet. För dem som vill förstå vad problemet handlar om hänvisar hon i sitt CPAC-tal till denna artikel vid namn "Internet Cop" på reason.com av Peter Suderman.

1996 beslöt Kongressen att hålla sina händer borta från Internet - det har varit bra och skapat en kreativ ekonomi som gett världen Facebook och YouTube. Denna icke-statliga inblandning har gjort att företag som E-bay och ITunes utvecklats och Internet har blivit ett verktyg för demokratirörelser och te-partyrörelser. Detta vill konservativa bevara.

Nu vill dock FCC (Federal Communications Commission) och Obama-administrationen inkräkta på nätet utan övertygande skäl till att göra så (här skriver Wikipedia om FCC Network neutrality policy). Liberaler vill beskatta och reglera Internet och det måste konservativa motsätta sig. Internet är det bästa exemplet på vad individualism och frihet där staten håller sig borta kan åstadkomma.

Det är ett mycket intressant tal och ett tal som förstås har att göra med mycket mer än bara USA. Hela världen påverkas onekligen av vad som händer med Internet. Men eftersom Internet är en så integrerad del av världssamfundet så är det lätt att ibland glömma bort att Internet är en amerikansk uppfinning, och en uppfinning som den amerikanska staten valt att släppa fri. En frihet som konservativa som Marsha Blackburn vill bevara.

I Sverige gillar man generellt inte de konservativas anti-regeringsbudskap - en regering som började fingra på Internet och individers fria tillgång därtill, skulle svenskar dock med stor säkerhet gilla ännu mindre än man ogillar konservativa republikaner.

Marsha Blackburns tal är mycket intressant och om/när det läggs ut på YouTube uppdaterar jag detta inlägg...

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2011 - del 18: Tom Price 20110212

Inga kommentarer: