söndag 3 april 2011

Döda arbetare i Fukushima och fortsatt kamp mot läckage

Två saknade arbetare, 21 och 24 år gamla, från kärnkraftverket i Fukushima har hittats döda i en turbinbyggnad i reaktor 4. De hade svåra skador och hade genomlidit stora blodförluster.

Samtidigt fortsätter sökandet efter försvunna i ett sista massivt sökarbete av japanska myndigheter och amerikanska soldater.

Läget vid kärnkraftverket är också fortfarande osäkert. Radioaktivt vatten fortsätter sippra ut i Stilla havet, och ett försök att stoppa läckan med hjälp av betong har misslyckats. Nya försök kommer att göras med plastbaserat tätningsmedel. Det kommer dock att ta månader innan utsläppen av alla radioaktiva ämnen har stoppats:

– Det kommer antagligen att ta många månader innan alla utsläpp av radioaktiva ämnen har stoppats helt, sade Goshi Hosono, rådgivare till regeringen.

– Den största utmaningen är att det finns över 10.000 bränslestavar med uttjänt kärnbränsle på det här kärnkraftverket, sade han.


Natalia Mironova, ingenjör i termodynamik och aktiv kärnkraftskritiker i Ryssland, menar också att haveriet i Fukushima är värre än det i Tjernobyl 1986:

– Haveriet är mycket större än Tjernobyl och måste leda till att den internationella skala som FN:s atomenergiorgan IAEA använder sig av för att beskriva atomkraftsolyckor måste skrivas om

– Olyckan i Tjernobyl var smutsig, men den gällde bara en reaktor och under två veckor. Olyckan vid Fukushima gäller fyra reaktorer och har hållit på i tre veckor. Någon snabb lösning är inte heller i sikte


I går besökte Japans premiärminister Naoto Kan för första gången Fukushima, och sa:

– Det kommer att bli en lång kamp, men regeringen ska stödja er in i det sista,


MSNBC har här ett inslag om utvecklingen i det katastrofdrabbade landet:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Hund räddad till havs i Japan 20110402

Inga kommentarer: