söndag 3 april 2011

Trey Parker och Matt Stone gör musikal om Mormoner

Trey Parker och Matt Stone - männen bakom succé-satir-serien South Park, har gjort en musikal om mormonerna vid namn "The Book of Mormon", som just haft premiär på Broadway.

Mormonerna är en amerikansk samhällsgrupp som på sistone kommit fram alltmer i rampljuset. Deras tro framstår för de flesta utomstående betraktare som tämligen knäpp - och som samhällsgrupp är de också ogillade från många olika håll och av många olika anledningar. Progressiva liberaler ogillar dem för deras värdekonservatism och motstånd mot te x gay-äktenskap. Evangelikala och katoliker ogillar deras läror - som utgör tydliga irrläror även på det mångfaldiga protestantiska trädet och som gör att de inte ens kan kallas kristna. I en opinionsundersökning från 2007 var en mormon den tredje sista slags presidentkandidat amerikaner skulle kunna tänka sig rösta på (en homosexuell kandidat hamnade på andraplats och en ateist var det sista tänkbara).

Likväl har mormonerna kommit att få allt större politiskt utrymme. Senatens demokratiske majoritetsledare Harry Reid är mormon, likaså de potentiella republikanska presidentkandidaterna Mitt Romney och Jon Huntsman. Och inom kulturvärlden så är Twilight-seriens skapare Stephenie Meyer också hon mormon. (Och innan henne var Sci-fi författaren Orson Scott Card en av de mer kända författande mormonerna).

South Park-gängets musikaliska parodi ligger därför väl i tiden. Här intervjuas Parker och Stone om projektet:



Washington Post skriver här om hur musikalen kan komma att påverka eventuella mormon-troende presidentkandidater.

En sak som är bra med USA är att det är ett land fullt av självkritik och självironi - egenskaper som håller en process i liv som tvingar tankar och strukturer att utvecklas. Det är South Park-gänget tveklöst en viktig del av.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Romney står inför religiösa utmaningar 20110224

GOP alltmer öppet för homosexuella och mormoner 20100908

Inga kommentarer: