onsdag 6 juli 2011

Albansk stad ärar George W. Bush med staty

George W. Bush fyller idag 65 och har förärats med en staty i den albanska staden Fushë-Krujë som Bush besökte söndagen den 10 juni 2007.

Bush blev den förste amerikanske president att besöka det post-kommunistiska Albanien. Statyn som är 2,85 meter hög visar en stående president med uppkavlade ärmar och vänstra handen i en hälsningsgest.

Statyn omgärdades av albanska och amerikanska flaggor och premiärminister Sali Berisha sa till folksamlingen:

"Albanians' pro-Americanism has its roots in our attempts... to build our deserved future as a free nation, as a free country,"


En av dem som fanns på platsen, som 2007 träffat Bush personligen var 72-åriga Thomaidha Kaziu, som sa att Bush påpekat likheter mellan henne och hans egen mor, och hon sa nu:

"He left his mother in the United States but he found a mother here," och fortsatte med att säga: "I will not die without meeting him again,"


Här är ett klipp om det varma välkomnade som mötte president Bush i staden 2007:



Och här ett annat inslag om Bush besök av CNN:



Tidigare har även president Clinton förärats med en staty i Kosovo - denna staty symboliserar dock mer än bara att ära en president som gett stöd i tider av kris, det visar också på ideologisk klarsynthet i en tid när de flesta andra europeiska länder och folk med sin besinningslösa och insiktslösa Bush-kritik inte var det.

Källa: Reuters

Se även tidigare inlägg:

George W. Bush fyller 65 - Nancy Reagan 90 20110706

Inga kommentarer: