torsdag 7 juli 2011

Den kristna högern sluter upp bakom Rick Perry

Den kristna högern - dvs de evangelikala republikanernas mer framträdande politiska karaktärer - tycks nu sluta upp bakom Texas guvernör Rick Perry, trots att denne ännu inte pålyst någon presidentkandidatur. I början juni ringde en mängd prominenta kristna kopplade till den konservativa rörelsen Perrys stab för att mana denne att ställa upp i presidentvalet. Bland dessa fanns Tony Perkins från the Family Research Council, David Barton, Texas aktivist tillhörande den kristna högern, och John Hagee, pastorn från San Antonio som John McCain i viss mån tog avstånd från 2008.

Rick Perry - om han ställer upp - tycks således ha goda möjligheter att kanske bli den kandidat att axla Mike Huckabees fallna mantel. Något såväl Michele Bachmann, Herman Cain och Tim Pawlenty försökt. Bachmann har till viss del lyckats men den uppslutning George W. Bush och Mike Huckabee fick har hittills uteblivit - det trots att kandidaterna i årets primärvalscykel talar om Gud och specifikt sin kristna tro högre och bredare än på mycket länge.

Rick Perry har själv gjort en stor sak av saken. Den 6:e augusti ämnar han anordna en gigantisk, specifikt kristen, bönedag i Texas. Något följande nyhetsklipp beskriver:



Här har Fox News också ett annat inslag där saken diskuteras:



Huruvida det hela är ett lyckat drag av Perry återstår att se - precis som det återstår att se om han faktiskt kommer att ställa upp. Vad detta däremot tydligt visar, likt så många andra händelser de senaste åren, är att den kristna högern håller på att väckas till liv igen - vilket kommer att innebära att religion återigen blir en faktor i amerikansk politik på ett sätt som ej varit fallet ca de senaste 15 åren.

Källa: Time

Se även tidigare inlägg:

FNS: Om Rick Perrys eventuella kandidatur 20110704

Inga kommentarer: