tisdag 12 september 2017

Amerikanska börsen nära nytt rekord efter Trumps beslut att avsluta DACA

Amerikanska nyhetsanalyser har flera gånger rapporterat att Donald Trump har beslutat att avsluta migrationsprogrammet DACA som Barack Obama skapade och som i princip ger amnesti för vissa illegala invandrare i USA. Många varnade för att den amerikanska ekonomin och börsen såsom Dow Jones skulle påverkas negativt efter det beslutet. Det visar sig nu dock att börsen faktiskt gått upp sedan Trump meddelade sitt beslut.

Samma dag som Trump meddelade DACA-beslutet sjönk den amerikanska börsen omedelbart men återhämtade sig inom en vecka. Utöver en återhämtning har dessutom börsen stigit och ligger nu nära ett nytt rekord.

Kontentan är att beslutet att avskaffa DACA alltså inte verkar ha haft negativ påverkan på amerikanska börsen som normalt är känslig för stora politiska beslut. Investerare ser alltså inte de närmare en miljon individerna som är registrerade i DACA-programmet som kritiska för den amerikanska ekonomin.

https://www.usatoday.com/story/money/2017/09/11/dow-jumps-200-pts-investorss-worst-fears-not-realized/653140001/

https://www.google.com/search?q=dow+trend&oq=dow+trend&gs_l=psy-ab.12...0.0.0.460936.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1..64.psy-ab..0.0.0.C5LjBVtF84M

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: