måndag 4 september 2017

Polisen i Charlottesville stämd efter vägran att ingripa under våldsamt upplopp

För en månad sedan i Charlottesville, Virginia under ett torgmöte med högerextremister, nazister och vitmaktsrörelsen samlades även vänsterextremister som Antifa. Detta urartade snabbt i våldsamma upplopp och slagsmål där en högerextremist körde in en bil i en folkmassa och dödade en person. Polisen i Charlottesville har kraftigt kritiserats för att låta upploppen ske utan att försöka stoppa det. Mycket pekar nu dessutom på att polisen i fält beordrats av högre ort att hålla sig tillbaka och låta upploppen och slagsmålen fortlöpa.

Polisen i Charlottesville har nu stämts i domstol av en grupp medborgare som menar att polisen inte gjorde sitt jobb utan tillät kaoset. Enligt departementet för inrikes säkerhet, Department of Homeland Security, varnades polisen i Charlottesville innan demonstrationerna i Charlottesville att upplopp och våld var att räkna med. Trots den konkreta varningen vidtog polisen inga åtgärder, varken innan eller under upploppen såsom att förbereda sig genom att bära utrustning som används vid våldsamma upplopp.

Gruppen som stämmer polisen poängterar att över 100 poliser i grupp omöjligen och samtidigt skulle tillåta våldsamma upplopp att fortgå utan att försöka stoppa det såvida de inte innan upploppen beordrats av något att dra sig tillbaka.

Gruppen, som tillhör den liberal politiska falangen, representerar dock inte liberalernas sida i stämningsansökan mot polisen utan representerar båda sidorna, alltså även högerextremisterna, eftersom båda sidor under upploppet blev offer för polisens vägran att stoppa upploppen.

http://video.foxnews.com/v/5561793698001/?#sp=show-clips

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: