tisdag 5 september 2017

Donald Trump avslutar migrationsprogram, ger tillbaka ansvaret för migrationspolitik till Kongressen

DACA, eller Deferred Action for Childhood Arrivals, i grunden en amnestilag för vissa illegala invandrare, skapades av f d presidenten Brack Obama 2012 genom en s sk exekutiv order, alltså ingen kongresstiftad lag. Huvudargumentet mot DACA är därmed att lagen inte är förenlig med amerikanska Konstitutionen samt att DACA endast uppmuntrar illegal invandring.

Obamas initiativ var att ge utlandsfödda barn till illegala invandrare, barn som däremd själva är illegala invandrare, en chans att stanna i USA och studera och eller arbeta efter sin avklarade gymnasieexamen under en två-års period. Dessa kunde sedan ansöka om en förlängning att få stanna i ytterligare två år för att arbeta. Obama tog alltså rollen som lagstiftare i migrationsfrågor från Kongressen där han stiftade en temporär lag där tanken sannolikt var att Obama förväntade sig att Kongressen skulle ta ett permanent beslut i frågan, vilket dock fortfarande inte inträffat.

Donald Trump har nu insinuerat att DACA ska rinna ut i sanden, alltså naturligt upphöra genom att inte förlänga Obamas lag i ytterligare två år. Därmed bollar Trump tillbaka denna heta migrationspolitiska fråga till Kongressen som nu måste ta ansvar för det område Kongressen överser, alltså ta ett beslut vad som ska hända med dessa närmare en mijlon ungdomar som för närvarande är registerade under DACA-programmet. Kongressen har därmed en möjlighet att permanent lösa problemet, att temporärt lösa det eller att inte göra något alls (alltså låta de illegala invandrarna i DACA-programmet) återgå till illegal status igen som innan 2012.

Det amerikanska federala rättssystemet , inklusive Högsta domstolen, har redan insinuerat att DACA är ogiltigt och har därmed redan givit Trump det juridiska stödet att avsluta DACA.

https://en.wikipedia.org/wiki/ Deferred_Action_for_Childhood_ Arrivals

http://www.foxnews.com/politic s/2017/09/05/republicans-divid ed-on-trumps-expected-daca- announcement.html

http://www.foxnews.com/politic s/2017/09/05/trump-tells-congr ess-do-your-job-on-daca-replac ement.html

http://www.foxnews.com/politic s/2017/09/05/what-is-daca-and- why-would-trump-dismantle-it. html

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_v._Texas

http://www.foxnews.com/politics/2017/09/05/trump-administration-ends-daca-with-6-month-delay.html

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Se även tidigare inlägg:

Podd 443: Med DACAs upplösning, sätts hundratusentals ungdomars framtid på spel 20170905

Inga kommentarer: