lördag 2 september 2017

Björn Norström: F.d FBI-chefen kan ha beslutat att fria Hillary Clinton från kriminalitet långt innan utredningen var avslutat

I juli 2016 meddelade dåvarande chefen för FBI James Comey att han inte skulle rekommendera åtal mot Hillary Clinton kring eposthärvan. Två senatorer påstår nu att de sitter på bevis som pekar på att Comey tog det beslutet långt innan utredningen av Clinton var avslutat och dessutom före FBI intervjuade flera av Clintons närmsta medarbetare.

Senatorerna Chuck Grassley och Lindsey Graham som ligger bakom detta påstående poängterar att Comey tog beslutet först och gjorde utredningen efter det beslutet var taget, istället för att utreda först och sedan ta ett beslut när alla fakta ligger på bordet. Grassley och Graham har skrivit ett brev till ställföreträdande FBI-chefen Christopher Wray och begärt att få tillgång till relevanta dokument som Comey skrev under utredningen av Clinton och som FBI fortfarande besitter.

En anonym källa påstår dock att Comey inte tog något beslut innan utredningen var avslutat. Vem källan är och hur nära Comey källan arbetade är dock oklart.

När Comey meddelade beslutet att inte rekommendera åtal mot Clinton i juli 2016 var han under press från dåvarande justitieministern Loretta Lynch att tona ned Clinton-utredningen eftersom utredningen kunde påverka Clintons chanser att vinna presidentvalet. Huruvida pressen från Lynch som arbetade direkt under presidenten Barack Obama påverkade Comeys beslut är omöjligt att veta.

Vi kan allså förmoda att vi får anledning att återkomma till detta ärende i framtiden när ny information framkommer.

http://www.cnn.com/2017/08/31/politics/comey-clinton-investigation/index.html

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: