fredag 15 september 2017

Donald Trump vill införa striktare inreseförbud efter fredagens London-terror

Under fredagsmorgonen inträffade vad som nu utreds som ett terrordåd i Londons tunnelbana där ett par dussin människor skadades men ingen i nuläget omkommit. Som ett resultat av detta poängterar Donald Trump nu att USA måste införa ännu striktare inreseförbud från vissa länder i syfte att motverka liknande terrordåd i USA.

Amerikanska nyhetsanalyser har tidigare rapporterat att Donald Trump nyligen vunnit två viktiga segrar i Högsta domstolen kring sitt inreseförbud för individer från sex muslimska länder i syfte att skydda det amerikanska folket från migrerad terrorism. Dock portas inte alla medborgare från ländera i fråga inom inreseförbudet. Till exempel nära släktingar och studenter tillåts fortfarande resa in.

Efter fredagens terrorattack i Londons tunnelbana har Donald Trump meddelat att han vill vill införa ännu striktare inreseförbud i syfte att inte dessa typer av migrerade terrordåd ska ske i USA. Exakt hur ett sådant inreseförbud ska se ut är i nuläget oklart men kan röra sig om fler länder eller fler kategorier människor och grupper från de redan påverkade länderna.

Högsta domstolen har redan vid två tillfällen beslutat till Donald Trumps fördel kring inreseförbud, vilket sänder en signal att HD stödjer presidentens befogenheter inom nationell säkerhet att besluta vilka individer, grupper och länder som får och inte får komma in i USA. Trumps utsikter, speciellt efter nya terrordåd som det i London i fredags, att juridiskt få igenom nya striktare inreseförbud måste därmed anses vara goda.

http://www.cnn.com/2017/09/15/politics/donald-trump-london-terrorist-attack/index.html

http://www.cnn.com/2017/09/15/europe/london-train-live-updates/index.html

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: