torsdag 7 september 2017

Donald Trump samarbetar med demokraterna kring tillfällig budget

Under valkampanjen utlovade Donald Trump att han skulle samarbeta med både det republikanska och demokratiska partiet. Detta har han nu gjort, dessutom med båda partierna under endast ett par dygn.

I tisdags meddelade Trump att han ska avsluta det kontroversiella DACA-programmet som ger vissa illegala invandrare i USA en form av amnesti, ett beslut som den konservativa grenen inom den republikanska partiet applåderade men demokraterna kritiserade. Dagen efter, alltså i onsdags, meddelade Trump att han samarbetat med det demokratiska partiet kring en tillfällig budget samt lånetak.

De demokratiska ledarna Nancy Pelosi och Chuck Schumer blev under onsdagen mycket nöjda med Donald Trump och berömde honom eftersom han lyssnade på demokraternas argument och tillfälliga budgetförslag som han slutligen anammade, istället för det republikanska alternativet.

En betydande anledning att Trump gick på demokraternas linje är att demokraterna, liksom Trump, ville ge omedelbar ekonomisk hjälp på närmare åtta miljarder dollar till delstaten Texas efter orkanen Harveys framfart.

Trump konstaterade att Pelosi och Schumer för demokraterna var mer villiga än det republikanska partiet att få saker och ting gjort med den ekonomiska politiken för att säkerställa budgeten fram tills mitten av december.

Att Trump nu samarbetat med demokraterna kan i längden dessutom innebära att demokraterna är mer villiga att bygga Mexiko-muren, så detta ekonomiska samarbete kan även alltså vara av strategiska skäl i samband med Trumps migrationspolitik.

Detta ger nu kongressen ytterligare tre månader att fastställa en mer permanent budget istället för att tvingas stoppa statliga verksamheter under en situation där ingen budget är fastställd.

https://www.washingtonpost.com/powerpost/house-prepares-for-harvey-relief-vote/2017/09/06/62919058-92fc-11e7-89fa-bb822a46da5b_story.html?utm_term=.91d5d2e57a7a

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: