Ingen kan ha undgått att sedan Donald Trump kom till makten, men även under valrörelsen, har media både i USA och Sverige överöst oss med nyheter, icke-nyheter och rena lögner om Donald Trump. Första-sidorna har bara handlat om Trump, oavsett om ingenting egentligen har hänt. Så går det när enbart och politiska agendor känslor och inte neutral och professionell journalistik styr media.
Under ett par veckor i september, fram tills FN-talet, avtog dock medias Trump-hets kraftigt, vilket har en logisk förklaring eftersom Trump under de par veckorna skapade stora problem för just media på grund av att vänsterliberal media i både USA och Sverige har försatt sig själva i en rävsax.
Nyligen inträffade ett par stora orkaner i USA, en i Texas och en i Florida. Donald Trump har fått rejält med beröm för hur han omedelbart och fortfarande hanterat dessa naturkatastrofer. Berömmen handlar om hur han koordinerat det federala hjälparbetet med delstaterna och kommunerna, hur Trump omedelbart skickat all federal hjälp som delstaterna bett om, samt förvånansvärt snabbt fått kongressen med hjälp av det demokratiska partiet att avsätta en stor summa pengar för hjälparbetet i de delstaterna.
Den enda kritiken media riktat mot Trump fokuserades på frun Melanias skoklackar under besöket i Texas. När huvudkritiken i samband med en stor nyhet handlar om Trumps frus skoklackar vet vi att Trump hanterat situationen föredömligt. Istället för att berömma Donald Trump valde vänsterliberal media att tysta ned det hela, vilket slutade med att nyheterna om Trump avtog rejält. När nyheter om orkanerna dominerade där Trump agerade extremt föredömligt valde ohederlig vänsterliberal media att mörklägga.
När vänsterliberal media inte har något negativt att rapportera om Trump rapporter de ingenting. Så lågt har vänsterliberal media sjunkit. Detsamma gäller ämnen som arbetsmarknaden och börsen, områden som går som tåget under Trump och som är kraftigt underrapporterade av den anledningen.
Medias dilemma kring Donald Trump under de par veckorna i september slutar dock inte här. Journalister hoppades naturligtvis efter orkanerna i Texas och Florida att saker och ting skulle återgå till det normala så media kunde återuppta sin hets mot Trump. Det blev så inte fallet omedelbart eftersom Trump började samarbeta med det demokratiska partiet kring en tillfälligt budget samt nu återigen även samarbetar med det partiet, denna gång kring DACA-individernas öde och nationell säkerhet, inklusive gränssäkerhet.
Dessa samarbeten med demokraterna i Kongressen, med Nancy Pelosi och Chuck Schumer i spetsen, ställde media inför ett stort problem eftersom media får extremt svårt att hetsa och hata Trump när han driver politik tillsammans med medias egna vänsterliberala politiska förebilder och sängkompisar. Ironiskt nog blev demokraternas Nancy Pelosi, inte Donald Trump, nedtystad av högjudda protester av illegala invandrare under en nylig konferens i samband med DACA. Även det underrapporterades i vänsterliberal media.
Att Trump samarbetar med det demokratiska partiet ska dock inte komma som en överraskning för den som faktiskt lyssnade på Donald Trump under valkampanjen. Under valrörelsen lovade nämligen Trump att han ämnade åstadkomma konkreta resultat oavsett vilket parti i Kongressen som samarbetar med honom i det arbetet. För demokraterna handlar samarbetet dock om politiskt rävspel.
Trump vann många röster inom arbetarklassen i de traditionellt demokratiska svängdelstaterna, vilket sannolikt avgjorde hela presidentvalet. Därför borde det inte vara en överraskning att demokraterna nu vill samarbeta med Trump eftersom demokraterna vill försöka fjäska tillbaka dessa arbetarklassröster. För Trump handlar det inte om politiskt rävspel utan om att konkret förbättra situationen för samma arbetarklass, alltså att infria ett vallöfte för en grupp amrikaner Trump värnar om.
Trump, vilket många journalister inte begriper, är inte ideologiskt bunden till varken höger eller vänster. Trump är resultatinriktad, en ovanlighet inom politiken och som kraftigt förvirrar vänsterliberala journalister.
Om Trump hade varit ideologiskt bunden till, till exempel högerkonservatismen, vilket vänsterliberaler ibland anklagar honom för, hade han redan arbetat för att upphäva lagen om samkönade äktenskap. Detta har han visat minimalt intresse för till många konservativa kristnas frustration. Om Trump vore vänsterliberal, vilket konservativa kretsar ibland anklagar honom för, hade han inte arbetat för att tillsätta Neil Gorsuch till Högsta domstolen, något vänsterliberaler ilsknade till över.
Av dessa anledningar är Trumps samarbete med det demokratiska partiet en rejäl huvudvärk för media. Å ena sidan är Trump beredd att kompromissa kring DACA-individernas öde, vilket går stick i stäv med många konservativa amerikaner. Å andra sidan kan sådan kompromiss betyda demokraternas stöd kring nationell säkerhet, gränssäkerhet och Mexiko-muren, vilket går stick i stäv med många vänsterliberala amerikaner. För de som sitter i mitten, alltså många av Trumps kärnväljare som vill se resultat oavsett ideologi, är utvecklingen positiv.
Donald Trumps vilja och förmåga att samarbeta med båda partierna utan att sitta fastklistrad i ideologi är precis det han utlovat men skapar stora problem för vänsterliberal media. Dessa kan nämligen inte anklaga Trump för diverse osmakligheter eftersom samarbetet är med precis samma politiker, Nancy Pelosi och Chuck Schumer, som vänsterliberal media hyllar och som dessutom kraftigt kritiserat Trump regelbundet.
Demokratiska ledare i Kongressen påpekar nu även att det är dags att sluta hetsa mot presidenten. Därför väljer vänsterliberal media nu att hålla mer eller mindre tyst om Donald Trump eftersom media genom sin politiska ställningstagande försatt sig själva i en rävsax.
Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar