tisdag 19 september 2017

Om Trump är en dålig president, varför är amerikansk ekonomi och arbetsmarknad glödheta?

Innan presidentvalet 2016 utlovade otaliga experter, journalister och debattörer att om Donald Trump vinner valet kommer världskonomin och världsbörserna att kollapsa. Som vi väl vet har inget av detta inträffat. När väl Trump tillträdde som president och tog sina första beslut utlovade samma experter, journalister och debattörer detsamma. Fortfarande har inget av detta förverkligats.

När Trump införde inreseförbudet och avslutade DACA-programmet framhölls återigen detsamma, att den amerikanska ekonomin är så beroende av dessa migranter att besluten kommer leda till ekonomisk kollaps. Återigen, domedagsprofetiorna slog helt fel.

Trots Donald Trumps valseger som hela tiden och fortfarande aktivt motarbetas av vänsterliberala politiker, journalister och vanligt folk är den amerikanska ekonomin och arbetsmarknaden glödheta, vilket bekräftas av diverse statistik.

Den amerikanska börsen har konstant slagit nya rekord under Trump, senast dagen innan denna krönika skrevs. Sedan Trump tillträdde i januari har Dow Jones stigit med hela tolv procent. Andra amerikanska börser har stigit med. Även börser runt om i världen har stigit såsom Stockholm, London, Tokyo, Hong Kong och Paris.

Sedan Trump tillträdde har både amerikanska BNP och BNP per capita fortsatt växa stabilt och förutspås göra så den närmsta framtiden.

Sedan Trump tillträdde fortsätter löner att stiga stabilt och förutspås göra så under den närmsta framtiden.

Sedan Trump tillträdde fortsätter arbetslösheten att sjunka, oavsett vilket av de sex alternativen i fråga (U-1 till U-6) och oavsett om man justerar för såsongsarbetare. Dessutom förutspås arbetslösheten fortsätta sjunka inom den närmsta framtiden.

Sedan Trump tillträdde fortsätter arbetsgivare att skapa nya jobb, ofta fler än förväntat. Denna trend förutspås fortsätta den närmsta framtiden.

Sedan Trump tillträdde fortsätter konsumenternas optimism att stiga.

Hur märker då en vanlig medelamerikan detta. Jag själv tillhör den gruppen och märker det regelbundet. Mina börsinvesteringar har växt kraftigt där jag nyligen cashade ut några månaders rejäla börsvinster till kontanter. Man ser skyltar med "Now Hiring" i princip överallt, framförallt utanför privata arbetsgivare, både jobb för lågutbildade och högutbildade, både stora företag som små. När jag talar med vänner och bekanta hör man optimismen kring framtiden, inte minst bland mina vänner som är småföretagare. En av mina grannar har nyligen köpt en ny bil. Jag har gjort detsamma. En annan granne bygger ut sitt hus. Flera grannar har satt upp dyra solcellspaneler på sina tak. De extremt få hus till salu i min kommun säljer fortare än kvickt. Allt detta är dyra lyxinvesteringar som folk gör när ekonomin hettar upp och de känner optimism kring ekonomin och framtiden, vilket nu är fallet.

Ovan indikatorer tillhör standarden som används för att kvantifiera hälsan i ett lands ekonomi och arbetsmarknad. Alla dessa har gått åt precis motsatt håll som ett resultat av Donald Trumps presidentskap än vad vänsterliberala expeter, journalister och debattörer, både i USA och Sverige, utlovade i sina otaliga domedagsprofetior.

Få av dessa, om ens någon, har erkänt hur brakfel de hela tiden haft i ämnet. Ingen har ännu lyckats förklara varför de haft så fel och varför ekonomin och arbetsmarknaden under Donald Trump är glödheta trots att detta utlovades vara en omöjlighet om Trump vann valet.

http://money.cnn.com/2017/07/2 8/news/economy/gdp-second-quar ter-trump-economy/index.html

https://www.google.com/search? q=dow+price&rlz=1CDGOYI_enUS71 8US718&oq=dow+price&aqs=chrome .0.69i59j0l2.3518j0j4&hl=en-US &sourceid=chrome-mobile&ie=UTF -8

http://www.euroinvestor.se/ stock/chart.aspx?id=479776

http://www. londonstockexchange.com/ exchange/prices-and-markets/ stocks/indices/summary/ summary-indices-chart.html? index=UKX

https://tradingeconomics.com/ japan/stock-market

https://tradingeconomics.com/ hong-kong/stock-market

https://tradingeconomics.com/ france/stock-market

https://tradingeconomics.com/u nited-states/gdp-growth/forecast

https://tradingeconomics.com/u nited-states/gdp-per-capita/forecast

https://data.bls.gov/timeserie s/LNS14000000

https://data.bls.gov/timeserie s/CES0000000001?output_view=ne t_1mth

https://www.conference-board.o rg/data/consumerconfidence.cfm &source=gmail&ust=150590576685 5000&usg=AFQjCNECueRPBSFkY4d9U WfqxpWc6s7GeQ

https://www.bls.gov/news.relea se/empsit.t15.htm

https://www.conference-board.o rg/data/consumerconfidence.cfm

https://www.conference-board.o rg/data/consumerconfidence.cfm &source=gmail&ust=150590576685 5000&usg=AFQjCNECueRPBSFkY4d9U WfqxpWc6s7GeQ

https://www.conference-board.o rg/data/consumerconfidence.cfm

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

1 kommentar:

kim sa...

Ja, det är verkligen helt otroligt hur alla dessa journalister och experter har lyckats komma undan med sin heder i behåll. Ingen har ställt dem mot väggen eftersom att den som yttrar något positivt om Trump riskerar att bli isolerad och förlora hela sin karriär. När medier som ska granska etablissemanget inte vågar detta av rädsla för att förlora jobbet så är de ju propaganda-apparater. Tänker på vår egen public service-media SVT och SR som faktiskt borde rannsaka sin rapportering runt Trump.