tisdag 26 september 2017

NFL-fotbollen tappar många TV-tittare på grund av protester under nationalsången

Spelare i den amerikanska professionella fotbollsligan NFL har under året allt mer börja protestera mot den amerikanska nationalsången då de väljer att inte stå upp utan istället sitta på knä eller inte ens befinna sig på planen.

Det hela började för något år sedan då dåvarande quarterbacken Colin Kaepernick satte sig på knä under nationalsången i protest mot vad Kaepernick påstår är diskriminering och rasism mot svarta amerikaner, framförallt av poliser. Detta har nu spridit sig som en löpeld i NFL. Dock handlar detta inte om diskriminering eller rasism utan om Kapernicks bakomliggande ideologiska och politiska hemvist. Kaepernick har nämligen i intervjuer burit tröjor där han hyllar Kubas före detta diktator Fidel Castro, vilket ger en indikation vad hans egentliga agenda är - att ta avstånd från USA och kapitalism, samma kapitalism som Kapernick utnyttjat för att bli mångmiljonär i dollar genom sitt fotbollsspelande.

Många TV-tittare ger inte sitt stöd till denna anti-amerikanska företeelse. Som ett resultat av att NFL-spelare inte visar respekt till amerikanska flaggan och nationalsången innan NFL-matcher har NFL tappat en betydande andel TV-tittare och därmed även betydande summor pengar.

Många amerikaner som nu slutat titta på NFL-fotboll på TV menar att de ogillar när rika och bortskämda idrottsmän förkastar den amerikanska flaggan och nationalsången och att de enbart vill se fotboll och inte politisk aktivism när de slår på NFL på TV:n.

Många av kärntittarna av NFL är dessutom Trump-supportrar som nu alltså väljer respekt för landet över NFL-fotboll eftersom NFL-spelare genom poiltiska ställningstaganden tvingar tittare att göra det valet då NFL-spelare allt mer splittrar USA i två läger baserat på politisk och ideologisk hemvist.

Även den nyliga Emmy-showen där Hollywod-eliten samlas tappade ett betydande antal TV-tittare på grund av Hollywodelitens politiska aktivism och hat mot vanliga amerikanska arbetare som stödjer Donald Trump.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: