måndag 27 oktober 2008

Mordplaner mot Obama avslöjade

Myndigheterna har avslöjat två unga nynazisters planer på att mörda presidentkandidaten Barack Obama. Mordet skulle vara kulmen på en serie massakrer riktade mot afro-amerikaner. Planen förefaller emellertid föga sofistikerad och sannolikheten att de två unga männen skulle ha lyckats är minimal med tanke på den enorma säkerhet som omgärdar en presidentkandidat.

Jag tror inte detta kommer att påverka hotbilden mot Obama nämnvärt, med tanke på mordplanens amatörliga karaktär. Det är emellertid bra att myndigheterna tar dylika hot på högsta allvar och är aktiva i att söka stoppa dem; det kan finnas mer professionella grupper där ute med samma illasinnade planer. Det vore en katastrof om USA återigen skulle skakas av ett politiskt mord på högsta nivå, och man kan blott föreställa sig alla konspirationsteorier som skulle börja flöda.

Jag kan inte undvika att tänka på säsong 1 av tv-serien 24 där den färgade presidentkandidaten David Palmer, den förste svarte presidentkanditaten med en reell chans att bli president, hotas att bli mördad. David Palmer undkommer emellertid mordförsöken och blir en alldeles utmärkt president!Läs mer om mordförsöket här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant dock att dom kastade ut attentatsplaneringen mot Obama ur åtalet
(av en av Bush tillsatt advokat Troy Eld)

Undrar om det gjorts om det varit en likadan plan som avslöjats hos, säg unga muslimska fanatiker?

Orsaken var att han ansåg de var narkomaner och därför inte pålitliga, något som lustigt nog inte nämns som ursäkt i lagarna mot attentat, eller planerande av dessa mot president/vicepresideten

Det är mycket möjligt att detta kommer att kosta honom dyrt, ev sin post...
(han gjorde dessutom detta arbete pro bono för nassarna).

(om inte annat så ger det budskapet att det är OK för rasister och nazister att planera attentat mot presidenten, som sagt var, undrar om det hade varit en muslimsk attentatsplan mot Bush?)).

De åtalas för en massa andra saker, de hade hunnit ganska långt på planeringen, och oavsett om de hade haft en rimlig chans att komma så långt som till presidenten så var övriga orsaker nog för att slänga in dom i fängeslse till efter obamas ev. presidentperiod, vilket gör det är lite lustigt att Eld ansåg att misstänkt attentat mot vanliga människor var åtalbart, men inte mot obama....
http://rawstory.com/news/2008/Legal_experts_question_Colorado_US_Attorneys_1031.html