torsdag 10 september 2009

Kongressman Wilsons spektakel

Över en natt blev den Republikanske kongressmannen Joe Wilson från South Carolina (inte att förväxla med maken till fd under-cover CIA-agenten Valerie Plame) en världskändis - efter att ha avbrutit Obamas tal inför Kongressen med de två orden "You lie!"

Wilson bad senare om ursäkt genom att ringa Vita Huset och prata med Rahm Emanuel, och president Obama godtog också ursäkten och uttalade sig om saken i en presskonferens. Men diskussionen om Wilsons uppträdande, och effekterna av uppträdandet har börjat leva sitt eget liv.

På ABC NEWS "The View" förklarade Meghan McCain att Wilsons uppträdande var barnsligt, och ytterst skadligt för Republikanerna. Själv fick hon redan som barn lära sig att inte skrika över köksbordet, ännu mindre åt USA:s president när denne talar till en samlad Kongress och till nationen.

Och hemma i South Carolina fick Wilsons motståndare till omvalet 2010 - Rob Miller, in 700 000 dollar extra - ett tecken på att många tycks vilja att Wilson köras bort från Capitol Hill.

Diskussionen har också gått om huruvida Wilsons uttalande verkligen var unikt. Bush hånades också under sina tal inför Kongressen, även om ingen där kallade honom för lögnare så buade hans motståndare och ropade "nej" när han sa något de inte höll med om. De flesta är dock överens om att Wilsons uttryckliga ord, som även snappades upp av president Obama som kort svarade och sa "That´s not true", innan han fortsatte, inte hade skett förut. Däremot var det en tydlig trend på en allt hätskare stämning i Washington. Något som många menar började efter Vietnamkriget, och sedan dess har fortsatt trappats upp.

Se även tidigare inlägg:

Till Obama: You lie! 20090910

Inga kommentarer: