fredag 18 september 2009

Ryssland lägger ner sina egna robotplaner

Som svar på president Obamas beslut att överge missilskölden i östeuropa så har Ryssland beslutat att skrinlägga sina planer på att placera robotar i Kalingrad.

Tidigare har Ryssland som svar på USA:s missilplaner förklarat att man tänkt stationera ut Iskander-robotar vid Östersjön - nu blir så inte fallet. Rysslands premiärminister Putin kallade USA:s beslut "korrekt och modigt".

- Jag förväntar mig mer efter detta korrekta och modiga beslut, däribland fullständigt avlägsnande av alla restriktioner mot överförandet av högteknologi till Ryssland och aktivitet för att utvidga medlemskapet i Världshandelsorganisationen till Ryssland, Kazakstan och Vitryssland,
sa Putin, enligt SVD.

Anders Fogh Rasmussen - som är chef för NATO - förklarade också att NATO och Ryssland borde samarbeta i försvarsfrågor:

- Jag anser att Nato och Ryssland omedelbart borde se över hur vi kan stärka vårt konkreta samarbete inom alla områden där vi är ense om att vi står inför samma risker och hot mot vår säkerhet - och det finns många sådana områden.

Denna utveckling i relationen med Ryssland är positiv - och i det avseendet förtjänar Obamas beslut en eloge. Obama förklarade i sitt tillkännagivande dock att Rysslands ursprungliga misstankar om att missilskölden var riktad mot dem, var grundlösa och att president Bushs farhågor gällande Iran var korrekta. USA:s beslut grundades heller inte, enligt Obama, pg a obefogad rysk oro, utan pg a att situationen med Iran förändrats. Oavsett det ena och det andra i dessa avseenden, så är det dock positivt att relationen med Ryssland genom detta beslut tycks ha förbättrats.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Obama ändrar den östeuropeiska missilförsvarsplanen 20090917

USA och Ryssland drar ner på kärnvapnen 20090707

Inga kommentarer: