tisdag 2 juni 2009

Opinionen stöder Cheney framför Obama

Tro det eller ej - men Obama har just förlorat slaget om en opinionsundersökning - och förlorat stort. Och det mot ingen mindre än tidigare vice-president Dick Cheney, mot vilken han för snart två veckor sedan höll vad man kanske bäst kan kalla för en "stafettdebatt" om "kriget mot terrorismen" och fånglägret på Guantanamo - där de två representerade två vitt skilda perspektiv. Jag såg båda talen och ansåg att Obamas tal var ett av hans allra sämsta, och Cheneys ett av hans allra bästa.

Allmänheten tycks hålla med.

Enligt en USA Today/Gallup-undersökning som Real Clear Politics skriver om här, så anser 65% att Guantanamo-basen inte bör stängas ner. Av dessa 65% säger 54% att de skulle bli "upprörda" om Obama-administrationen fortskrider med planerna att stänga ner basen.

Undersökningen visar också att 3 mot 1 motsätter sig Obama-administrationens planer på att flytta somliga GITMO-fångar till fängelser inne i USA. Och sist men inte minst visar undersökningen att 40% höll med Dick Cheney i "debatten" som sa att Guantanamo hade hjälpt till att göra USA säkrare, medan bara 18% höll med Obama som hävdade att fångbasen på Guantanamo gjort USA osäkrare. Real Clear Politics skriver:

"...the poll shows that Vice President Cheney clearly won the national security "showdown" on Guantanamo Bay with President Obama last month."


Källa:Real Clear Politics

Se även tidigare inlägg:

Cheney vs Obama - en första opinionsundersökning 20090522

Cheney vinner debatten mot Obama 20090522

Dick Cheney om Kriget mot Terrorismen 20090521

Obama om Kriget mot Terrorismen
20090521

Inga kommentarer: