söndag 5 juli 2009

Bush gav 4-juli-tal i Oklahoma

Tidigare president George W. Bush talade på gårdagens nationaldag inför 6,500 människor i den lilla staden Woodward i Oklahoma - en stad med ca 12 000 innevånare. Det var den största skara Bush talat inför sedan han lämnade Vita Huset. Borgmästare Bill Fanning blev glatt överraskad när Bush tackade ja till att tala den fjärde juli för att fira en 25-miljonerdollars renovering av en lokal park.

Att hälften av stadens innevånare anlänt för att, till en biljettkostnad på mellan 25 - 500 dollar per plats, se och lyssna till den tidigare presidenten var emellertid inte alltför konstigt, då staden utgjorde ett mycket Bush-vänligt territorium. 2004 vann Bush 80,9% av stadsdistriktets röster. Något många stadsbor minns med stolthet:

"I came because George Bush was coming down here and I wanted to see him,"
sa 48-åriga Douglas Stewart. "I helped put him in office twice. I'm proud to say I did."

Stewarts nu 18-åriga dotter Amber sa att om hon själv varit tillräckligt gammal för att rösta i höstas så hade hon röstat på Obama, men tyckte att det var väldigt häftigt att Bush besökte en så liten stad som Woodward. Det tyckte staden också, som välkomnade Bush med skyltar på restauranger, hotell och längs huvudgatan som ledde in i staden. Bush som vanligtvis möts av Demonstranter dit han kommer, mötte inga sådana i Woodward. Utanför Crystal Beach Park Arena där Bush talade, stod 3 demonstranter med anti-Bush-skyltar, som senare lämnade platsen kring eftermiddagen.

Under sitt 30 minuter långa tal, skojade Bush med publiken och sa att det var snällt av dem att ge en pensionerad kille något att göra, och möttes av stående ovationer när han förklarade att USA var "the greatest nation on the face of the earth."

Han tackade medlemmar av militären, och berättade om modet hos många skadade soldater som han mött, och hur människor trots svåra situationer hjälpt varandra.

"Patriotism comes in all different kinds of forms," sa han. "Freedom is beautiful, freedom is precious, freedom must always be defended."

Det var första gången Bush besökte staden efter att ha blivit president - tidigare hade han varit där när han 1988 kampanjade för sin fars presidentkampanj - men det var innan han själv blev president. Stadens samordnare Alan Riffel, sa att Bushs nuvarande besök var det första presidentbesöket sedan Dwight Eisenhover i slutet av 1950-talet landat på en flygplats utanför staden för att beskåda skadorna efter en svår torka i området. Dagens presidentbesök var betydligt roligare, och Bush vandrade efter talet in bland publiken för att skaka hand, krama folk och skriva autografer.

"I didn't think he'd do that,"
sa borgmästare Fanning. "I told him he's welcome back any time."

Fox News har här ett inslag om Bushs 4-juli-tal:



Källor: MSNBC, Woodwardnews

Se även tidigare inlägg:

Bush talar i Pennsylvania 20090618

Inga kommentarer: