fredag 24 juli 2009

Nordkorea avrättar kvinna som delat ut biblar

Nordkorea avrättade förra månaden offentligt en 33-årig kvinna som delat ut biblar. Bibeln är olaglig i nationen, och Ri Hyon Ok - som var hennes namn, anklagades också för att spionera för Sydkorea och USA. Hon avrättades i staden Ryongchon i nordvästra delen av landet, på gränsen till Kina.

Hennes föräldrar, make och tre barn sändes till ett koncentrationsläger dagen därpå; en av skrämselmetoderna Nordkorea använder sig av, att straffa en persons familj om någon gör något som misshagar regimen.

Nordkorea säger utåt att de har religionsfrihet - men i verkligheten råder strikta restriktioner kring religion i landet, vars dyrkan i praktiken kretsar kring personkulten kring nationens grundare Kim Il Sung och sonen Kim Jong Il (som det för övrigt rapporteras om lider av cancer - något ingen bör sörja över).

Nordkoreas regering har auktoriserat fyra kyrkor: en katolsk, två protestantiska och en ortodox. De kyrkorna är dock mest till för utländska besökare och vanliga nordkoreaner tillåts inte närvara, och USA:s utrikesdepartement rapporterade förra året att det inte existerar någon genuin religionsfrihet i den slutna kommunistnationen. Trots det finns det uppskattningsvis omkring 30,000 hemligt kristna i landet.

Situationen i Nordkorea liknar väldigt mycket den som fanns i fd Sovjetunionen - och även i Kina, där kristendom och andra religioner fortfarande förföljs, om än numera inte lika obarmhärtigt som i Nordkorea.

Källa: Fox News

Se även tidigare inlägg:

Nordkorea misstänks för cyberattack 20090709

Inga kommentarer: