fredag 10 juli 2009

Det blir ett underhållande senatsval i Illinois

Alltsedan senator Barack Obama efter valsegern i november 2008 lämnade efter sig sin plats som Illinois senator för sitt nya ämbete som nationens President, så har hans övergivna senatsplats fortsatt spöka.

Illinois tidigare guvernör Rod Blagojevich står åtalad för att ha försökt sälja ut platsen till högstbjudande, och tillsatte den nu nästan lika kontroversiella Roland Burris att ta över platsen. Burris har dock dragits in i en härva av tjafs kring vad han sa eller inte sa till Rod Blagojevich, och om han gav några pengar för att få senatsplatsen eller ej.

Det uppkommande senatsvalet 2010 framstår inte minst därför, för Illinois del som väldigt spännande:

Vem kommer att bli den slutgiltiga arvtagaren till President Obamas senatsplats?

Roland Burris pålyste igår att han senare idag officiellt kommer att meddela att han inte kommer att ställa upp i valet till en ny senatsperiod år 2010. Orsaken sägs vara att Burris helt enkelt inte lyckats samla in några pengar pg a att förtroendet för honom sjunkit till botten. Ett beslut som förmodligen är lika bra eftersom han knappast kommer att ha någon chans i alla fall.

En annan tänkbar kandidat - Lisa Madigan (som ledde kraven på åtal mot tidigare guvernör Rod Blagojevich) har också hon förklarat att hon dragit sig ur en tänkbar kandidatur 2010. Det trots att hon har varit en favorit och uppmuntrats av såväl Rahm Emanuel som president Obama själv att försöka vinna senatsplatsen. Och i en artikel från maj förra året så skrev New York Times att Lisa Madigan var en kvinna vars tuffhet man kunde se som en kvalité hos en tänkbar kvinnlig president. (Artikeln är förövrigt intressant eftersom den redan då också nämner Sarah Palin som en tänkbar kvinnlig vice-president till John McCain - om än bara i förbifarten).

Bristen på kandidater har dock öppnat upp spelrummet för Republikanerna. För två dagar sedan rapporterades att delstatens Republikanske kongressman Mark Kirk, kommer att försöka vinna Obamas övergivna plats - en nyhet som släpptes några timmar efter att den topp-endorsade Lisa Madigan förklarat att hon dragit sig ur.

Mark Kirk (född 1959) har suttit i Kongressen sedan 2001 - men han har gjort mer än så. Han har lämnat politiken för att delta i en tre veckors tour of duty i Kandahar i Afghanistan, varifrån han återvände i januari i år (Fox News har här en intervju om den saken). Mark Kirk är den förste kongressmannen sedan andra världskriget att delta i krigstjänstgöring.

Kanske har detta, i kombination med skandalerna kring Blagojevich och Roland Burris, och att Demokraternas faktiskt anständiga ansikte Lisa Madigan nu hoppat av, gjort att Demokraterna blivit så rädda för att förlora sin senatsplats att de redan nu gjort en reklam där de försöker använda sig av samma taktik som sin mest lyckade senator lyckades med - nämligen att knyta sin motståndare till ingen mindre än... President Bush:Att knyta McCain till Bush gick visserligen för Obama. Men jag har betydligt svårare att tro att samma taktik kommer att fungera 2010. Dels pg a att Bushs approval-ratings utan minsta tvekan i efterhand kommer att gå uppåt. Och dels för att president Bush faktiskt inte längre är med i leken.

Men om Demokraterna försöker knyta Mark Kirk till president Bush, så lär Republikanerna förmodligen hitta gyllene tillfällen att knyta vilken tänkbar Demokratisk kandidat som än skulle kunna dyka upp (med undantag för Lisa Madigan) till Rod Blagojevich och Roland Burris. Vilket ger en ny aspekt på de redan nu otaliga intriger kring USA:s mest underhållande guvernör.

Senatsvalet i Illinois kommer utan tvekan att bli mycket intressant. Och det här var en av de mer komiska USA-händelser jag läst om på länge.

Se även tidigare inlägg:

Patti Blagojevich återvänder hem med ny status 20090627

Inga kommentarer: