torsdag 9 juli 2009

En utmaning till keynesianer

Hej

Är du en av dessa som inte vill köpa en volvo hos bilförsäljaren, men gärna köper tusentals via skattesedeln?

Jag har tänkt ihop en utmaning till just Dig, för att bevisa att du inte är en hycklare utan en rättskaffens arbetare med fasta principer.

Istället för att gå i första maj-tåget nästa år, vad tror du om ett nytt konsumentbeteende, som en protest mot de giriga konservativa och nyliberala människor som vill låta efterfrågan styra mängden arbetskraft som finns i varje industri?

Egentligen är detta inget krångligt, och inget svårt, det kräver ytterst lite ansträngning - tänk på barnen i Afrika, hur de lider, och fundera på om det verkligen vore så krångligt att göra den uppoffring jag tänker föreslå här nedan:

Det du ska göra är att varje gång du ser ett nytt märke i butiken, låt oss säga ett nytt märke flingor, och upptäcker att det är godare än det märke du köpte tidigare, så ska du låta bli att köpa det nya. Låt oss anta att du konsumerar två paket flingor varje månad (dvs 6 paket på ett kvartal). Det du ska göra först är att köpa vart tredje paket från det nya märket (2/6 per kvartal), ett halvår senare går du upp i hälften, ännu ett halvår senare upp i 5/6, och efter 18 månader köper du alla dina paket från detta märke.

Varför detta? För att om du inte gör det är du en Wallenberg, en Bonnier, en Rockefeller! En girig varelse som bara tänker på dig själv, och bara ser till din egen frukost, istället för till arbetarna på ditt förra favoritmärkes fabriker. Tänk hur det känns för dem när efterfrågan svänger snabbt och du inte längre vill ha deras kära flingor till din mjölk? Tänk hur meningslösa de måste känna sig, hur oönskade och bortkastade de måste uppleva att deras existens är.

Genom att planera sin konsumtion på detta sätt slipper vi bubblor som spricker, vi slipper hastiga ned- och uppgångar i ekonomin, och det blir en slät utfasning av ditt förra favoritmärkes försäljning. Ditt nya favoritmärke får förhoppningsvis en stadig uppgång - tålamod är en dygd.

Antar du inte utmaningen? Nå, vänstern har aldrig riktigt varit en vän av principer. Men det spelar ingen roll; en byråkrat nära dig kommer nämligen snart och tar pengarna ur din ficka och ger dem till den sämre flingtillverkaren. Ja, inte bara till flingtillverkaren, utan även till genusvetaren som ska analysera och se till så att pengarna används på ett jämställt sätt och så att varannan flinga är blå och varannan är rosa, till sociologen som ska analysera arbetarnas skyddshandskar från ett socioekonomiskt perspektiv, till ekologen som ska se till produktionskostnaderna blir så höga som möjligt och till kulturvetaren som ska måla av frukostflingans själ.

Det blir alltså mycket billigare om du bara följer min formel och förändrar dina konsumtionsvaror sakta.

Du får själv välja om du vill gå den enkla vägen eller den hårda. Välj själv - om du inte gör det finns det många människor som står på tur för att få välja åt dig.

/John G

Läs också följande inlägg:

Stimulanspaket 2.0 - en ideologisk fråga
20090707

Inga kommentarer: