fredag 10 juli 2009

Obama-mania i Ghana

Om President Obamas stjärnstatus börjat naggas lite i kanten hemma i USA - och var helt frånvarande på besöket i Ryssland - så lär han bli uppmuntrad när han anländer i Ghana, vilket är hans nästkommande resemål på sin nuvarande internationella resa. Här är det nämligen livat värre, och man har till och med byggt ett hotell vid namn Hotell Obama, med rummen speciellt uppkallade efter olika platser i Barack Obamas liv:Trots de enorma förväntningarna på Obamas besök, så kommer den amerikanske presidenten inte att göra något allmänt framträdande på sitt första presidentbesök till Afrika (bortsett från Egypten - vilket dock snarare kan betecknas som en del av arabvärlden).

Vita Huset har förklarat att de föredrar ett mindre event inför Ghanas parlament för att uppmärksamma landets demokratiska traditioner. Men somliga menar att den verkliga orsaken har att göra med en incident som inträffade när president Bill Clinton besökte landet 1998:

Bill Clinton talade då öppet inför en enorm skara människor - vars antal inte är helt säkert men uppskattats till mellan en halv och en miljon människor. Värmen var knäckande, och somliga i Clintons stab var rädda att presidenten höll på att få värmeslag. Den stora folkmassan var dessutom vild och pressade sig allt närmare scenen där Clinton gick bakom ett skyddsstängsel och skakade människors händer - Clintons läkare var rädd för att presidenten skulle kunna drabbas av HIV i interaktion med människorna. På slutet hände också något otäckt - folksamlingen tryckte på, och plötsligt ropade Clinton: “Get back! Back off!” när en kvinna längst fram höll på att bli krossad, och lade personligen armarna om henne, varpå Secret Service trodde att han hade blivit skjuten, men där han i själva verket räddat kvinnans liv.

“He saved her life,” förklarade Clintons dåvarande Nationella säkerhetsrådgivare Sandy Berger.

President Clintons läkare Connie Mariano sa att folkmassan också gjorde att Clinton fick skrapsår:

“He got scratches. His hands were cut because people’s nails were scratching him because they wanted to hold him. Realize how many HIV-positive people there were there. ... It was an extremely frightening experience.”

Här är ett nyhetsklipp från 1998 om Clintons besök i landet:När President George W. Bush besökte landet 2008 så undvek Vita Huset att dra till sig stora folksamlingar, och det hölls inget gigantiskt tal. President Obama tänker heller inte han försöka slå Clintons publikantal, och med undantag för en avskedceremoni vid Accra-flygplatsen i Ghana. Säkerhetssituationen efter 9/11 har också gjort att besök som det likt Clintons 1998 nu inte längre är möjligt:

“It’s another world,” sa Bill Clintons läkare Mariano. “We were pre-9/11 with Clinton. After 9/11, everything changed.”

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

Obama på G8 i Italien 20090708

Inga kommentarer: