fredag 10 juli 2009

Potentiell presidentmördare förvägras läsa Obamas böcker

Den amerikanske fången Ahmed Omar Abu Ali, (född 1981) dömdes i mars 2006 till 30 års fängelse för att ha gett information till Al Qaida, och för att ha planerat att mörda USA:s dåvarande president George W. Bush.

År 2000 hade Abu Ali åkt till Saudiarabien för att studera Islam vid det islamiska universitetet i Medina. Där, menade åklagarna, hade han 2001 tagit kontakt med Al Qaida. 2003 arresterades han av Saudiska myndigheter och hölls 20 månader i saudiskt förvar, där han erkände att han tillhörde Al Qaida.

I februari 2005 fördes han till USA och åtalades på 9 punkter, bland annat för att ha tänkt skjuta president Bush, eller detonera en bilbomb på gatan. Åklagaren Paul McNulty förklarade att Abu Ali hade "turned his back on the US and joined the cause of al-Qaeda".

Hans försvar menade dock senare att han blivit torterad av saudierna. Men det godtog inte juryn (pg a att de bl a sett en video där Abu Ali skryter om sina idéer - på ett sätt som inte övertygade dem om att den bekännelsen var gjord under tortyr, som försvaret hävdade) - och juryn dömde honom enhälligt till 30 års fängelse, varefter han befunnit sig i ett federalt högriskfängelse i Florence, Colorado.

Där ansökte Abu Ali förra året om att få läsa Barack Obamas två böcker "Dreams from My Father" och "The Audacity of Hope", något han dock nekades till av fängelset, som utifrån FBI:s riktlinjer menade att böckerna innehöll passager med information som kunde vara att hot mot den nationella säkerheten om fången tog del av. Abu Ali överklagade och menade att det stred mot hans rättigheter garanterade av det första konstitutionstillägget, vilket fick honom att för en tid hungerstrejka, men hittills till ingen nytta - i ett fängelse där också den dömde 9/11-terroristen Zacarias Moussaoui och "Unabombaren" Ted Kaczynski befinner sig, och där fångarna hålls isolerade 22-23 timmar om dygnet.

Abu Ali - vars försvar överklagat domen - kommer dock att få en ny dom den 27 juli. Kanske får han då nya möjligheter att läsa Obamas böcker.

Källor: MSNBC, NPR, BBC,

Inga kommentarer: