söndag 26 juli 2009

Iran hotar att slå till mot israeliska kärnkraftverk

Ledaren för Irans revolutionära garde sa igår att Iran skulle slå till mot Israels kärnkraftverk om den judiska staten attackerade Iran.

"If the Zionist regime attacks Iran, we will surely strike its nuclear facilities with our missile capabilities. Our missile capability puts all of the Zionist regime within Iran's reach to attack," sa general Mohammed Ali Jaafari.

I vanliga fall är det förstås det omvända talet som är mest vanligt - att Israel hotar att slå till mot Irans kärnkraftverk. En sak som bör ihågkommas i den situationen är att Israel - till skillnad från Iran - inte är någon teokratisk diktatur som skjuter demonstranter och stenar kvinnor till döds för brott mot statens gudomliga manslagar.

Det tråkiga med Jaafaris resonemang är dock att det förmodligen stämmer. Irans militära kapacitet är idag större än den var för fem år sedan. En enkel logik torde därför ha varit att USA och Israel borde ha anfallit Iran för fem år sedan - istället för att vänta, och därigenom ge Iran större möjligheter att orsaka verklig stor skada.

Historien är fylld av bevis på när nationer väntat för länge i rädsla för att priset att betala är för högt, vilket bara inneburit att priset blivit ännu högre att betala vid ett senare tillfälle. En slags militär ränta betalad i blod och lidande, beräknad utifrån den rädsla som gjort att goda, men naiva makter - hellre valt att lita på en opålitlig fiende med med värdelösa värderingar - istället för att fast och beslutsamt från första stund göra det rätta.

Källa: CNN

Se även tidigare inlägg:

P1:s program "Konflikt" försvarar Obamas tama Irankritik 20090706

Neda: "Irans ängel" 20090623

Inga kommentarer: