söndag 5 juli 2009

Obama saknar fortfarande supermajoritet

Efter Al Frankens klartecken att inta sin plats i Senaten, så har Obama till synes de 60-senatsröster han behöver för att driva igenom sina över sommaren två stora frågor: ett energiavtal, och en sjukvårdsreform.

60 röster är vad som krävs för att i Senaten nå den majoritet som behövs för att förhindra Republikanerna från att lägga käppar i hjulet, genom sk filibusters. Men i praktiken så är läget inte riktigt lika ljust för Obama som det ser ut. Två sittande Demokratiska senatorer - Robert Byrd (91 år gammal) från West Virginia, och Ted Kennedy (77 år gammal) från Massachusetts, är båda alldeles för sjuka för att aktivt delta i Senaten. Därtill är två senatorer oberoende sådana, och tillhör i teorin alltså varken Demokraterna eller Republikanerna.

Dessutom är Demokraterna heller inte överens i frågorna. I Representanthuset röstades energiförslaget igenom med 219-212 röster. Men 44 Demokrater röstade emot, och förslaget gick igenom tack vare hjälp från ett antal Republikaner.

Att Demokraterna i teorin nu dock har en supermajoritet, innebär dessutom ett extra ansvar: allt som sker i landet kommer nu att vara en följd av Demokraternas politik - något som också innebär en risk:

"With their supermajority, the era of excuses and finger-pointing is now over," sa den Republikanska senatorn John Cornyn från Texas.

Kongressen, som varit ledig över nationalhelgen, återvänder på måndag för att då i teorin fortsätta sitt arbete under ledning av sin Demokratiska supermajoritet.

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Karl Rove kommenterar Demokraternas nya supermajoritet
20090702

Inga kommentarer: