onsdag 9 december 2009

Nelsons anti-aborttillägg röstas ner av Senaten

Senaten röstade igår ner den Demokratiske Nebraska-senatorn Ben Nelsons föreslagna anti-aborttillägg till Senatens sjukvårdsreform - ett tillägg som liknade det som klubbades igenom i Representanthuset (det sk Stupak-tillägget). Nelsons förslag behövde 60 röster för att godkännas men fick 45 för och 54 emot. Två Republikaner röstade också mot förslaget - senatorerna Susan Collins och Olympia Snowe, båda från Maine. Alla andra Republikaner röstade för - tillsammans med sju Demokrater. Det räckte dock inte hela vägen, vilket är en seger för de liberala senatorerna.

Mycket tyder dock på att debatten kring aborter ännu inte är över - vilket kan åstadkomma problem, dels eftersom Ben Nelson sagt att han inte tänker rösta för något slutgiltigt förslag som finansierar aborter, och dels därför att progressiva är lika bestämda i att inte inskränka kvinnors rättigheter till abort mer än rådande lagar redan gör gällande.

Den fråga som kvarstår är om - den i USA mycket heta - abortfrågan därför kan komma att sänka hela sjukvårdsreformen. Tom Daschle, Senatens tidigare Demokratiske majoritetsledare som president Obama initialt ville ha som sin hälsominister, men som avgick pg a skattefiffel. Daschle skrev förra året boken "What We Can Do About the Health-Care Crisis" och förklarar här att han inte tror att abortfrågan kommer att hindra sjukvårdsreformen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källor: The Hill, New York Times

Se även tidigare inlägg:

Sjukvårdskompromiss utformas i Senaten 20091208

Tom Daschle om USA:s sjukvårdskris 20090221

Obama om Tom Daschle: "I screwed up" 20090204

Tom Daschle och Nancy Killefer drar sig ur nomineringsprocessen 20090203

Tom Daschles skatteskandal 20090203

Inga kommentarer: